Wanneer

10/09/2023    
15:00 - 16:00

Waar

Stadshal
Poeljemarkt, Gent, 9000

Evenement type

#klimaatadvocaat Stadshal Gent

De Klimaatzaak komt in september weer voor de rechter. In juni 2021 oordeelde de rechtbank al dat het Belgische klimaatbeleid ondermaats is en onze mensenrechten schendt. Nu willen we de noodzakelijke uitstootreducties bindend laten opleggen.

Om dat in de aandacht te houden komen we op zondag 10 september 2023 in heel het land op straat. Ook in Gent, om 15 uur onder de Stadshal. De Grootouders zullen erbij zijn, in het zwart met een wit advocatenbefje (dat kun je simpel uit een wit A4’tje plooien). Jij ook?

Hoewel de rechtbank de overheden in juni 2021 al heeft veroordeeld, hebben die de strijd tegen de klimaatcrisis helemaal niet ernstig opgevoerd. Daarom gaan de meer dan 60.000 mede-eisers, onder wie heel wat bezorgde grootouders, in beroep. Om de CO2-reductie dwingend te laten opleggen.

Het Nederlandse voorbeeld
De Belgische Klimaatzaak hoopt het succes van de Nederlandse Klimaatzaak te herhalen. Daar won milieuorganisatie Urgenda samen met 886 mede-eisers, de klimaatzaak tegen de Nederlandse Staat. De rechter droeg de Staat op om zijn burgers tegen de gevolgen van klimaatverandering te beschermen en de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 25% te verminderen ten opzichte van 1990. De klimaatzaak in Nederland was de eerste in haar soort en kreeg wereldwijd navolging.