Wanneer

16/03/2021 - 26/03/2021    
Hele dag

Evenement type

Klimaatzaak voor de rechter in maart 2021

Goed nieuws: onze pleitdata liggen eindelijk vast! Van 16 tot 26 maart 2021 komt de Klimaatzaak voor de rechter. Dat is nog niet meteen, dat weten we; we hebben dan ook alles uit de kast gehaald om dit te vervroegen, maar onder andere Corona gooide roet in het eten.
Nu we de pleitdata kennen, gaan we er samen alles aan doen om de rechtszaak zoveel mogelijk in het nieuws te brengen en nog breder bekend te maken. We houden jullie via deze weg en via onze website op de hoogte van nieuws over de rechtszaak. En we hopen dat jullie dat nieuws mee verspreiden, door het delen op sociale media of door er met andere mensen over te praten.
Genoeg tijd verloren. Tijd voor actie!
Ruim een kwart miljoen keer het gewicht van Atomium in broeikasgassen, dat is wat ons land uitstootte sinds wij de overheden in december 2014 in gebreke stelden wegens nalatig klimaatbeleid. In die kleine zes jaar stootte ons land maandelijks gemiddeld 10 miljoen ton CO2-equivalent uit.
Andere landen schoten de voorbije jaren wél in actie. O.a. Frankrijk, Duitsland, het VK, Nederland, Denemarken, Zweden en Finland namen een klimaatwet aan, vaak met tussentijdse doelstellingen en een bindende tijdlijn naar netto nuluitstoot. Frankrijk en het VK organiseerden burgerassemblées voor het klimaat om het beleid een nieuwe impuls te geven. Niets van dat alles in België.
Onze politieke leiders trappelden ter plaatse. Ze gebruikten hun tijd vooral om het oneens te zijn over hun gezamenlijke klimaatambities, waarbij men terugviel op de kleinst gemene deler, consequent vertegenwoordigd door Vlaanderen.
In maart 2021 zal de rechter zich eindelijk buigen over de vraag of deze lage ambities verantwoord zijn. Het is tijd voor actie!

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .