Meino Smit en Jan Douwe van der Ploeg in het land op 17, 18, 19 en 20 april

Ontmoet twee boegbeelden van agro-ecologische landbouw  – 17, 18, 19 en 20 april

Jan Douwe Van der Ploeg geeft op 17 april om 19u30 een lezing in Brugge (Cine Lumière, St-Jakobsstraat 36) over zijn boek Gesloten vanwege stikstof.  Prof. em. Van der Ploeg gaf op 11 maart al een webinar voor de Grootouders voor het Klimaat.

Meino Smit is de andere grote inspirator van de GvK Landbouwgroep, vooral met zijn boek Naar een duurzame landbouw in 2040 .  Hij geeft een lezing op 18 april in Asse (20u), op 19 april in Sint-Lievens-Esse (20u) en op 20 april (10u) in Diest.

Wie is Meino Smit? – Ons landbouwsysteem staat zwaar onder druk, weten we al. Maar volgens bioboer Meino Smit is een rake, oplossingsgerichte visie voorhanden. Meino Smit is dan ook één van Nederlands meest toonaangevende stemmen over agro-ecologie.

Smit hield van experimenteren op het veld en werd al doende onderzoeker. In zijn proefschrift aan de universiteit van Wageningen toonde hij aan dat we naar een soberdere economie moeten. Smits boek ‘Naar een duurzame landbouw in 2040‘ is een toegankelijke versie van dat proefschrift. Smit bewijst daarin hoe we van ons huidig landbouwmodel kunnen switchen naar een model met minder input. Hij heeft de kennis en de kunde om boeren én burgers hoopvol te stemmen. Hij bracht in kaart met welke inzet van land, energie en grondstoffen de Nederlandse landbouw functioneert. Wij toetsen zijn onderzoek aan de Vlaamse realiteit.