Mobiliteit voor de toekomst : eerste klimaatdag in Klein-Brabant

Wanneer

11/09/2022    
13:00 - 18:00

Evenement type

Derde keer goede keer. Corona was twee keer de spelbederver maar op 11 september 2022 vindt nu wel de langverwachte eerste klimaatdag in Klein-Brabant plaats.

“Mobiliteit voor de toekomst” zal tussen 13 en 18 uur het CC Ter Dilft veroveren.  Burgers van Klein-Brabant en daarbuiten kunnen er terecht voor allerhande laagdrempelige initiatieven rond duurzame mobiliteit.

 

Niet allen volwassenen kunnen er hun gading vinden; ook aan de jeugd is gedacht. JNM (de Jeugdbond voor Natuur en Milieu) zorgt voor een gevarieerd aanbod voor de jongeren tussen 6 en 12 jaar. Iedereen kan naar eigen interesse inpikken op het aanbod, gaande van de infomarkt, workshops binnen en buiten tot een gezellige babbel in het praatcafé. 

 

Op de infomarkt staan allerhande stands waar je meer uitleg vindt over wat organisaties en verenigingen uit de streek aanbieden over het thema duurzame mobiliteit en duurzaamheid in het algemeen. Misschien ben je wel geïnteresseerd in laadpalen voor elektrische auto’s of welke voordelen verbonden zijn aan lidmaatschap van Natuurpunt, Fietsersbond of Velt of zonnepanelen-energie of duurzaam reizen, of trage wegen, of… . Over al die zaken vind je een pasklaar antwoord door specialisten. 

Aan één van de tafels zie je ook hoe de temperatuur en neerslag de laatste tientallen jaren in onze regio evolueerde. 

 

In de workshops gaan de sprekers dieper in op een aantal onderwerpen. In tijdssloten van 45 minuten brengen ze de essentie over van hun verhaal. 

  • Het Burgerplatform ProMobiel Klein-Brabant is al jaren actief in onze regio en presenteert haar bevindingen en de mogelijkheden voor een betere en duurzamere mobiliteit.
  • Mobipunt vzw begeleidt steden, gemeenten en organisaties bij de ontwerp, planning en vormgeving van mobipunten. Hun verhaal geeft meteen een inkijk in de mogelijkheden voor onze streek.
  • Ivarem is bekend als de Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam Afvalbeheer in de regio Mechelen. In haar workshop brengt ze een multimediale presentatie waarbij we op zoek gaan naar de verborgen impact van de mens op de wereld.
  • De Bond Beter Leefmilieu is bekend bij het brede publiek voor haar inspanningen rond milieu en natuur. Ze zijn ook actief rond mobiliteit en zien al heel wat goede praktijken in verschillende steden en gemeenten. Voorbeelden ten over die ook voor onze regio interessant kunnen zijn.
  • Het VVSG, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, staat ten dienste van lokale besturen. Ze heeft een brede expertise over de samenhang van een nodige mobiliteitsswitch en hoe je lokale wegen dan best inricht. Met allicht interessante pistes voor onze regio.
  • Het Netwerk Duurzame Mobiliteit is de koepel in Vlaanderen van de mobiliteitsverenigingen. Ze mikt op het creëren van een draagvlak bij de bevolking, want het is zo belangrijk dat ook de burgers betrokken worden. Een transitie naar duurzame mobiliteit steunt immers op de specifieke noden van verschillende bevolkingsgroepen. Ook in Klein-Brabant.
  • In de toekomst zal privévervoer duurder en anders worden. Auto’s worden geweerd uit dorpskernen. Een andere manier om met auto’s om te gaan dringt zich op. De koepel autodelen.net ziet autodelen in de steden groeien. Binnenkort ook in Klein-Brabant? En wat heeft dit als impact op jouw mobiliteitssituatie? Zie het als een uitnodiging om alvast mee na te denken.
  • Als we over toekomstige mobiliteit spreken, dan spreken we over energie. Geen fossiele meer – daar zijn we het over eens – maar wat dan wel? Professor Koenraad Grilleert trekt het perspectief open en spreekt in deze workshop over waterstof als game-changer energie transitie & mobiliteit. 

 

Buiten, op de parking van het cultureel centrum, staan leveranciers van elektrische fietsen en elektrische auto’s klaar om hun toekomstig-bestendige transportmiddelen te tonen. De bezoekers die met de auto komen worden voor deze gelegenheid gevraagd om hun auto op de parking van Colruyt te parkeren. Fietsers kunnen hun fiets wel nog veilig plaatsen op de CC-parking.

Als voorproefje krijgen op 7 september de burgers van Klein-Brabant ook de mogelijkheid in Ter Dilft een spreekbeurt mee te maken van Hans Dierckx (journalist AutoWereld) over ins en outs van elektrische auto’s. Dit is alvast een goede voorbereiding op jouw deelname aan “Mobiliteit voor de Toekomst”.

 

Maar mobiliteit is slechts één aspect van een leefbare en duurzame toekomst voor iedereen.

Als afsluiter gaan de burgemeesters van Puurs-Sint-Amands en Bornem in gesprek over het klimaatbeleid van de gemeenten. Zij behandelen ook andere thema’s zoals hoe natuur meer plaats krijgt en hoe wijken duurzamer worden en ook over hernieuwbare stroom en energie en over duurzaam ondernemen en circulaire economie. We vragen ook hun mening over begeleidende maatregelen gedurende de transitie naar een wereld zonder broeikasgassen.

 

Namens het Burgerplatform Klimaat Klein-Brabant

 

 

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .