Wanneer

28/01/2022    
12:30 - 13:15

Evenement type

De Grootouders voor het Klimaat vinden het onverantwoord dat in tijden van klimaatcrisis nog een volledig fossiele en onnodige ethaankraker wordt vergund, die bovendien schaliegas (uit de VS) als grondstof gebruikt, een uiterst agressief broeikasgas.

Op 16 december kreeg Ineos ondanks 617 bezwaarschriften toch een vergunning van de Deputatie van de Provincie Antwerpen. Aan de omgevingsvergunning voor Project One werd weliswaar de voorwaarde verbonden dat de site binnen tien jaar klimaatneutraal moet zijn. Om de twee jaar zal worden gecontroleerd ‘of Ineos de best beschikbare technologieën inzet om klimaatneutraliteit te behalen’. Het gebruik van schaliegas werd bij de beoordeling van de vergunning niet meegenomen. Op het moment van de vergunningsaanvraag was dat nog geen voorwaarde. Nu wel.

Daarnaast zijn er ook nog steeds de economische (tegen-)argumenten zoals de verzadiging van de ethyleenmarkt en het feit dat INEOS geen extra jobs zal creëren aangezien ze zelf verklaren met deze fabriek andere bestaande krakers te zullen wegconcurreren. Bovendien is er nu al een tekort aan deze technische profielen op de arbeidsmarkt.

Door het nieuwe decreet van minister Zuhal Demir werd het ons, burgers, onmogelijk gemaakt om verder officieel verzet aan te tekenen tegen de bouw van de ethaankraker. Enkel gevestigde organisaties kunnen nog in beroep gaan. De bezorgde burger moet zwijgen. Toch willen we onze stem laten horen, ook letterlijk.

We nodigen iedereen uit om ter plaatse zijn/haar/hun stem te laten horen voor het kabinet van Vlaams minister van omgeving Zuhal Demir. Zij zal uiteindelijk de beslissing moeten nemen nadat een tiental NGO’s beroep heeft aangetekend.
Kom daarom op vrijdag 28 januari om 12u30 naar het kabinet Demir op de Koning Albert II-laan 7 te 1210 Brussel (op wandelafstand van station Brussel-Noord). Breng gerust een banner mee en smeer je stembanden.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .