Wanneer

27/02/2023    
11:00 - 12:00

Evenement type

(Her)bekijk deze webinar over diepzeemijnbouw:

Ontginning bedreigt diepzee – webinar met Farah Obaidullah


Op de bodem van de diepzee liggen knollen die interessante metalen zoals kobalt en nikkel bevatten voor bijvoorbeeld batterijen voor smartphones en elektrische wagens. Bedrijven, ook Belgische zoals DEME hebben daar grote interesse in. Ze gaan er van uit dat de vraag naar zo’n metalen zal toenemen. Ze kunnen immers een grote rol spelen in de klimaattransitie.
Maar wetenschappers hebben er al herhaaldelijk voor gewaarschuwd dat diepzeemijnbouw zware gevolgen kan hebben voor de ecosystemen in de oceanen. Het gaat immers om een onbekend ecosysteem met eigen vormen van biodiversiteit op enorme diepte. Volgens wetenschappers zal diepzeemijnbouw ook de positieve rol verstoren die de oeaan speelt in het klimaatsysteem van onze planeet.
Uit voorzorg alleen al is het wijs om de diepzee niet open te stellen voor mijnbouw. Dat is ook de visie van Jan Stel, hoogleraar emeritus in Ocean Space and Human Activity en tevens GvK-ambassadeur, in zijn sterke en rijkelijk geïllustreerde blog in Eos, Diepzeemijnbouw, stappen in het duister? Hij pleit onomwonden voor het voorzorgsprincipe en wijst erop dat er een wereldwijd verdrag moet komen voor het beheer van de oceanen.
Dat is ook de mening van Greenpeace (zie foto). Via een petitie vroeg de milieuorganisatie aan de Belgische regeringen de exploitatie en de voorbereiding er op niet te steunen
Voor dat standpunt kwam er alvast steun uit onverwachte hoek, namelijk de bedrijfswereld. Op vraag van WWF beloofden onder meer BMW, Volvo, Google en Samsung om geen gebruik te maken van mineralen uit de oceanen. Hiermee deelden zij een stevige tik uit aan de plannen voor grootschalige sea mining en toonden ze dat het ook anders kan.

Farah Obaidullah
is sinds haar kindertijd gefascineerd door de oceaan waaruit alle leven is ontstaan. Ze is bioloog, master in Wetenschap en Ecologische technologie. Ze wijdt haar leven aan de strijd voor een gezonde oceaan. 11 jaar deed ze dat als Campagnevoerder van Greenpeace.
Bij haar werk stelde Farah vast dat wereldwijd veel vrouwen de oceaan willen beschermen. Daarom richtte ze in 2017 Women4Oceans op. Ze bereikt met haar platform 5000 vrouwen uit 70 landen.

Net zoals Jan Stel kant ze zich fel tegen de exploitatie van de diepzee via mijnbouw. In haar webinar wil ze ons uitleggen waarom.

Webinar met Farah Obaidullah op maandag 27 februari: wachtkamer vanaf 10.45, start om 11u tot 12 u.
Hier inschrijven
Als je inschrijft krijg je ten laatste op 26 februari de link. Deze webinar is gratis en staat open voor iedereen. Verwittig geïnteresseerden uit je netwerk.

Deze webinar (en alle vorige) vind je ook op de vimeo-pagina van de Grootouders en op het YouTubekanaal van de Grootouders voor het klimaat. Op die kanalen staan nog andere films i.v.m. klimaat van GvK en anderen. Interessant om eens in te snuisteren…

Foto Greenpeace

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .