Wanneer

17/05/2021    
11:00 - 12:00

Evenement type

(Her)bekijk deze webinar

Al 50 jaar lang groeit het besef dat het klimaat en de gezondheid van de planeet ons voortbestaan bepalen. En nu staan we onafwendbaar voor deadlines: het akkoord van Parijs concreet maken, de schade beperken, heroriënteren. Grootouders voor het Klimaat voert campagne om het spaargeld van 55-plussers in bank- en in pensioenfondsen te bestemmen voor duurzame projecten om op die manier de klimaatcrisis aan te pakken.

De cam­pagne richt zich tot de 55-plussers, de financiële sector en de overheid.

Sinds het akkoord van Parijs (2015) worden er plannen gesmeed om de stijgende opwarming van de aarde te beperken en de transitie naar een duurzame samenleving tot stand te brengen. De EU wil het voortouw nemen en komt o.a. met de Green Deal. Bij zulke plannen horen miljarden-budgetten.

Voor ons een vraag om te onderzoeken of ons eigen geld dat bij financiële instellingen en in beleggingen zit, ook kan ingezet worden bij deze duurzame transitie.
Dat vraagt om enige bezinning over de aard van dit geld, hoe het beheerd wordt en of dat wel in overeenstemming is met het akkoord van Parijs, met het bewaken van biodiversiteit, met het sociaal welzijn…kortom met de waarden en de levenskwaliteit die wijzelf willen, ook voor onze kleinkinderen.

Zou u niet eens gaan praten met uw bankier, verzekeraar en pensioenfonds over wat ze met uw geld doen en over welke duurzaamheidscriteria ze gebruiken bij hun kredietverlening, beleggingen en investeringen? Ook over welke inspanningen zij doen om genoeg, op grote schaal en op tijd, hun eigen duurzaamheidsgehalte te verhogen?
Hoe kunt u zelf de financiële producten, waarin uw centen zitten, analyseren op hun duurzaamheid en uitzoeken in welke mate dat overeenstemt met wat u echt wil – uw eigen criteria?
Hoe kan de GvK-duurzaamheidsscan hierbij helpen?

Het campagneteam van GvK heeft één en ander voor u uitgezocht, wil dat met u delen, uw bekommernissen horen en op uw vragen antwoorden. Verwacht van ons geen beleggings- of andere financiële adviezen. Wel hopen we u op weg te zetten om uw inzicht te verruimen en uw stem te laten horen. Want u kunt invloed hebben op de initiatieven en de investeringen die de planeet en de komende generaties echt nodig hebben. Als uw centen goed kunnen dienen, waarom ze dan laten aanmodderen? Als u weinig centen hebt, dan hebt u toch nog uw stem…en GvK!

Frans De Clerck is de woordvoerder van de campagne. Hij zal deze verkenningstocht op de webinar toelichten. Hij is een voormalig bankier (Triodos Bank), medeoprichter van de internationale alliantie van duurzame banken (GABV) en Ambassadeur van GvK

(Her)bekijk deze webinar

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .