Wanneer

10/09/2023    
15:00 - 16:00

Evenement type

Ook Grootouders #klimaatadvocaat Operaplein Antwerpen

Klimaatzaak vraagt aan de rechtbank om de Belgische overheden te verplichten de uitstoot van broeikasgassen te beperken. De rechtbank heeft de overheden in juni 2021 al veroordeeld. Maar die hebben de strijd tegen de klimaatcrisis helemaal niet opgevoerd. Daarom gaat de Klimaatzaak met meer dan 60.000 mede-eisers, onder wie heel wat bezorgde grootouders, in beroep om de CO2-reductie dwingend te laten opleggen. Van 14 september tot 6 oktober komt deze beroepszaak voor.

Het Nederlandse voorbeeld
De Belgische Klimaatzaak hoopt het succes van de Nederlandse Klimaatzaak te herhalen. Daar won milieuorganisatie Urgenda samen met 886 mede-eisers, de klimaatzaak tegen de Nederlandse Staat. De rechter droeg de Staat op om zijn burgers tegen de gevolgen van klimaatverandering te beschermen en de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 25% te verminderen ten opzichte van 1990. De klimaatzaak in Nederland was de eerste in haar soort en kreeg wereldwijd navolging.

Actie: iedereen klimaatadvocaat
Op 10 september voert Klimaatzaak en zijn medestanders zoals de Grootouders voor het Klimaat actie in zoveel mogelijk steden. We kleden ons in het zwart met een wit zelfgemaakt advocatenbefje.  In Antwerpen komen we samen van 15 tot 16u samen op het Operaplein. Het hoogtepunt (rond 15.30 uur) wordt de foto van alle klimaatadvocaten met hun zwarte kleren en witte bef. Klimplant, Grootouders voor het Klimaat, Vliegerplein, de Fietsersbond… zullen hun standpunten toelichten. Anne Provoost brengt klimaatgedichten en Carl Boeckx zal toepasselijk zingen.

Het gaat om de toekomst van onze kleinkinderen. Dus zoveel mogelijk grootouders op post!
Ook op de actie in 2021 waren we er bij. (Toen nog met mondmaskers wegens corona.)

Het is gemakkelijk als je inschrijft:


© Illustraties: Klimaatzaak en GvK