Plastickeuteljacht in Antwerpse Haven

Wanneer

03/11/2019    
11:00 - 16:00

Evenement type

Waar starten?

Stormkop op het Eilandje

Droogdokkenweg, 2030 Antwerpen

We nodigen je graag uit om op zondag 3 november ter plaatse te komen vaststellen hoe erg het gesteld is met de plasticvervuiling in de Antwerpse Haven en het estuarium van de Schelde, en samen met familie, vrienden, collega’s… tastbaar bewijsmateriaal toe te voegen aan onze bezwaren. Het wordt een mix van wetenschap, milieuactivisme en een gezonde familie-uitstap. We bouwen daarbij verder op de internationele “nurdle hunt” van FIDRA, waarbij we wetenschappelijk nog enkele stapjes verder gaan.

Plastickeuteljacht

De bedoeling van de actie is om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de ernst van de vervuiling door deze ‘plastickeutels’ (‘nurdles’ of ‘pellets’ in het Engels) in het estuarium van de Schelde. We gaan langsheen de oevers steekproefsgewijs op zoek naar aangespoelde plastickeutels. We noteren telkens de locatie, maken foto’s en nemen een sample mee. Weet je niet hoe plastickeutels er uit zien? Hier staat een mooi overzicht. Al deze plastickeutels zijn rechtstreeks afkomstig van de plasticproducenten zelf. Ze worden voornamelijk verloren bij “omslag” (overladen) en transport en eindigen uiteindelijk in de Schelde.

We organiseren ons decentraal. Je kan zelf een groep mensen bijeen zoeken om een zone in het estuarium te onderzoeken. Ga nooit alleen op stap, werk minstens per twee!

Organisatie: Antwerpen Schaliegasvrij <antwerpen@schaliegasvrij.be>

Zin om mee te doen met een Grootouders-keuteljachtgroep?

Contacteer Marleen Vaeremans

marleen vaeremans <marleenvaeremans@gmail.com>

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .