RegioDag: Klimaatgesprekken voeren met ouderen
Vanuit Vlaamse kernsteden willen de Grootouders voor het Klimaat lokale groepen van ouderenverenigingen bereiken. We willen met die groepen zoeken hoe we zorg kunnen dragen voor wie na ons komt. We stellen immers vast dat het Klimaatakkoord van Parijs niet tot de gewenste resultaten leidt. Daarom zijn we ongerust over de toekomst van onze kleinkinderen. Die zorg willen we delen.
Met die activiteiten willen we hoop geven aan de deelnemers en manieren aanreiken om iets te doen tegen de crisis die zo dreigend op onze kleinkinderen, op de volgende generaties afkomt.
Om ons project te doen slagen hebben we begeleiders nodig. Veel begeleiders. Die krijgen een eerste vorming op deze RegioDag.
In de voormiddag krijgen we na een inleiding een algemene vorming van KlimaatContact.
Hoe kan je een klimaatgesprek goed voeren? De begeleiders van KlimaatContact oefenen dat met ons en leren ons de achter liggende principes kennen die uit de klimaatpsychologie zijn gehaald.
Leden van de Grootouders hebben al concrete werkmodellen uitgewerkt. We stellen er in de namiddag zes voor. (Er zijn er nog meer in ontwikkeling.)
Het zijn werkvormen die zich meer tot de emotionele dan tot de rationele mens richten. Het gaat om ‘werken met foto’s’, ‘leven in deze tijd, een spel met kaarten’, ‘circulair ganzenbord’, ‘groenevoetenspel’, ‘roltentoonstelling’, ‘klimaatburgers’.
Wat dit allemaal betekent, ontdek je ter plaatse.
We ronden af met een nabeschouwing over wat we onthouden.
Ook na deze dag zullen we nog vormingen plannen om onze ambitieuze plannen te verwezenlijken.
Waarom heet die RegioDag Klimaat 2O25?
In 2025 is het Klimaatakkoord van Parijs 10 jaar oud. De wereldleiders spraken af om de uitstoot van broeikasgassen onder de 2 graden of liefst onder anderhalve graad te houden.
Zijn we op goede weg?
Neen, neen, neen.
De Grootouders voor het Klimaat denken dat alle grootouders zich daarover zorgen maken. Iedereen merkt dat er nu al meer droogten, overstromingen, hittegolven, branden zijn…
En intussen blijven we nog altijd meer broeikasgassen uitstoten en doen we bossen en veengebieden verdwijnen. Daardoor komt de opgeslagen CO2 en methaan in de lucht.
Vanuit onze zorg voor onze kleinkinderen, voor de generaties na ons willen we ons in het maatschappelijk debat laten horen.
Bovendien neemt de ongelijkheid bij ons en wereldwijd toe. Hoe de sociale met de ecologische strijd verbinden?
Ouderen worden bij dit debat zelden betrokken. Ook bij ons ondervinden vele ouderen de klimaatonrechtvaardigheid: zij hebben vaak slecht geïsoleerde woningen. Ouderen zijn bijzonder gevoelig voor hittegolven. Telkens weer zijn er honderden voortijdige overlijdens bij ons. Maar nog veel meer in India bij voorbeeld. Ouderen bij ons hebben bij koude dagen dikwijls moeite om hun woningen te verwarmen door de sterk gestegen energieprijzen.
De Grootouders voor het Klimaat willen hierover in gesprek gaan met hun leeftijdsgenoten. Dat kunnen we het gemakkelijkst via de talrijke seniorenverenigingen.
In de Week van de Ouderen, 17-23 november 2025 willen we onze zorg met zoveel mogelijk senioren naar buiten brengen in een groots slotevenement. Daarover zijn we ons volop aan het beraden. Met het evenement willen we de stem van de ouderen luid laten horen in het klimaatdebat.
Eerst de RegioDag praktisch: dinsdag 30 april: deuren 10.30u start 11u einde 16.30u in de Peperfabriek Breughelstraat 31-33, Antwerpen. Vanuit station Berchem goed bereikbaar met tram 4 of 20 minuten stappen.
Is dat niets voor jou?
Heb je interesse?
Kom dan naar onze vormingsdag en schrijf je in.