RegioDag: onze afdelingen versterken zich – 10 feb
Eerst was er onze afdeling Limburg, dan de Kempen. Brugge, Gent, Antwerpen, Vlaams-Brabant volgden. Die werkingen kennen een grote autonomie binnen ons Handvest 21. Ze maken gebruik van de mogelijkheden in hun regio om op te komen voor klimaatrechtvaardigheid. Ze doen dat op heel verschillende manieren. Ze kunnen dus heel veel van mekaar leren. Kant en klare actiemodellen van mekaar overnemen.
En we hopen dat ook mensen uit regio’s waar we nog geen werking hebben zullen komen om daar de handen uit de mouwen te steken. In Mechelen, Sint-Niklaas, Lokeren, Aalst, Kortrijk…
Belangrijke maatschappelijke veranderingen groeien van onderuit.
Inschrijving onderaan.
Onder die titel heeft GvK Limburg al in verschillende scholen, bibliotheken in verschillende Limburgse steden info-borden geplaatst over de klimaatcrisis. GvK-gidsen zorgden voor goede klimaatgesprekken. Dat materiaal is ook elders te gebruiken.
GvK Brugge pleit vanop het standbeeld van Breydel en De Coninck voor een klimaatplan met middelen.
Onze zes regio’s vertellen elk hun verhaal:
– waarin zijn ze uniek?
– hoe zijn ze begonnen?
– op welke realisaties zijn we fier?
– wat zijn hun voornaamste uitdagingen?
– hoe verloopt hun interne werking?
Na elk verhaal volgt een gesprek.
Daarbij is veel aandacht voor mensen die in hun regio wat willen beginnen.
GvK Gent op de Gentse Feesten 2022
Tenslotte gaan we per regio samenzitten om besluiten te trekken: elke regio voor zich. Hopelijk zijn er verschillende mensen uit onze blinde vlekken om plannen te smeden.
Inschrijving onderaan.
GvK Antwerpen heeft zich met partners en met succes verzet tegen plannen om de populaire tram 7 af te schaffen
Na alle verhalen bespreken we mogelijkheden tot samenwerking.
Grootouders en schoolkinderen vergroenen hun buurt in Turnhout.
We hopen dat we met deze RegioDag onze werking danig kunnen sterker maken, want de effecten van de klimaatcrisis worden met de dag erger. Vooral voor wie hier en in het Zuiden weinig extra broeikasgassen uitstoot.
GvK Vlaams-Brabant roept provincie op om klimaatplannen 2030 op actieniveau te helpen monitoren!
Agenda
10.30u deuren, koffie, thee…
11.00u Verwelkoming: grote maatschappelijke veranderingen gebeuren van onderuit…
11.10u Limburg stelt zich voor
11.40u De Kempen
12.10u Brugge stelt zich voor
12.40u Lunch
13.15u Gent stelt zich voor
13.45u Antwerpen stelt zich voor
14.15u Vlaams-Brabant stelt zich voor
14.45u Besluiten per regio; ook mensen uit nog niet werkende regio’s zetten zich samen
15.30u Verslagen van de regio’s – Enkele algemene besluiten
De RegioDag vindt plaats in de Peperfabriek, Breughelstraat 31-33 2018 Antwerpen; makkelijk bereikbaar van station Antwerpen Berchem met tram 4; halte Sint Vincentius, enkele meters en je bent er. Of 20 minuten stappen vanuit de stations Antwerpen-Berchem of Antwerpen-Centraal
Lunch: in de Peperfabriek kan je soep (3 €) en/of een vegetarische lunch (8 €) gebruiken of je boterhammen of broodje.
Het lijkt me een mooie, boeiende, engergie-leverende dag te worden. Misschien komen we. Maar dat hangt ervan af of 10 februari een weekend is, of in de week. Ik weet het, het lijkt maar een kleine moeite dit zelf op te zoek, en het lijkt een nieuwe trend bij evenementen, uitnodigingen, affiches: de dag van de week wordt vaak weggelaten, enkel een datum is opgegeven. Juist omdat ik zoals jullie wat ouder ben, en het anders heb weten gaan in het verleden, toch het pleidooi wat vollediger te zijn met de data in uitnodigingen.
Blij te zien dat de pagina voor dit evenement intussen aangevuld en verduidelijkt is. Toch stel ik me nog de vraag aan wie de uitnodiging gericht is. Is deze dag vooral voor mensen uit de “blinde vlekken” enerzijds en mensen met een functie/mandaat in de bestaande regio’s anderzijds, of kunnen leden/sympathisanten uit bestaande regio’s ook op een of andere manier bijdragen aan deze dag?