Wanneer

21/03/2022    
11:00 - 12:00

Evenement type

(Her)bekijk de webinar hier

De verwachtingen van WWF

In 2022 vindt de CBD of ‘Conventie over de Biologische Diversiteit’ plaats in Kunming China. Het belang van deze top kan moeilijk overschat worden. Het lot van de biodiversiteit op onze planeet zal er voor een groot stuk worden bezegeld voor de komende 10 jaar en erna. Dat betekent dat de deelnemende landen zullen praten over een manier om de achteruitgang van de natuur niet alleen te stoppen maar om te draaien en actief aan natuurherstel te gaan doen.
Het is ondertussen duidelijk dat we die natuur meer dan ooit nodig hebben: ze zorgt voor de zuurstof die we inademen, het water dat we drinken, de medicijnen die we nemen en alle mogelijke grondstoffen voor ons voedsel en andere producten die we gebruiken in ons dagelijks leven, zoals houten meubels.
En, wat we de laatste tijd meer en meer merken: ze helpt om ons te beschermen tegen de toenemende effecten van de klimaatverandering. Denk maar aan waterrijke gebieden die overtollig regenwater opnemen en ons drinkwater aanvullen of mangrovebossen en duinen die de kusten beschermen tegen overstromingen.

Dat de natuur het niet goed doet weten we onder meer van de laatste versie van het Living Planet rapport van WWF, waaruit bleek dat onder gewervelde dieren, populaties met 68% achteruit zijn gegaan sinds 1970. (Samenvatting van dat rapport) Wat er op tafel ligt in China is niet meer of minder dan een alomvattend plan met doelstellingen om tegen 2030 deze dramatische achteruitgang te stoppen en een begin maken met herstel.
Het goede nieuws is namelijk dat veel diersoorten in staat zijn zich te herstellen, als ze maar de kans krijgen m.a.w.: als hun leefgebieden niet verder worden vernietigd, maar integendeel terug groter kunnen worden en onderling beter verbonden; Als ook de vervuiling van hun leefgebieden stopt en de niet duurzame jacht. Wanneer natuurgebieden de kans krijgen zich te herstellen, inclusief de volledige voedselketen dan kunnen deze ecosystemen ook opnieuw volop de ecosysteemdiensten leveren zoals ze dat altijd gedaan hebben.

Koen Stuyck, woordvoerder van WWF geeft deze webinar. Tijdens zijn presentatie krijg je een beeld van hoe onze natuur er aan toe is en wat we kunnen doen om van haar weer de bondgenoot te maken die ze altijd geweest is.
Koen geeft zijn webinar op maandag 21 maart: wachtkamer vanaf 10.45, start om 11u tot 12 u.
Hier inschrijven
Als je inschrijft krijg je ten laatste op 20 maart de link. Deze webinar is gratis en staat open voor iedereen. Verwittig gerust je netwerk. (Dat is een eenvoudige manier om de klimaatcrisis te bestrijden…)

Voorbije webinars van GvK over natuur kan je op ons YouTubekanaal vinden
Klik op de titel en je bent er.
Ecocide in het internationaal strafrecht – webinar met Babs Verhoeve – 31/01/2022 –

Rechten voor natuur? Hendrik Schoukens

Bomenkap, klimaat en biodiversiteit Bart Muys

Inheemse wijsheid tegen klimaatverstoring Patricia Verbauwhede

Samen met de natuur de wereldbevolking voeden Myriam Dumortier

De natuur als buffer tegen klimaatopwarming Sara Vicca

Foto’s: WWF

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .