Wanneer

19/09/2023    
10:00 - 22:00

Evenement type

De actieweek van de Grootouders voor het Klimaat (Halen we het nog?). vindt plaats van 18 tot 23 september. Ongeveer 20 deelnemers trekken met het openbaar vervoer door alle Vlaamse provincies en Brussel. Op 19 september is de groep te gast in Leuven.  GvK Vlaams-Brabant heeft voor die dag een programma uitgewerkt onder het motto: Tussen hoop en vrees: klimaatdynamieken in Vlaams-Brabant.

Iedereen en zeker de GvK-leden en -sympathisanten worden warm uitgenodigd om aan (delen van het) programma mee te doen.

Ochtend

Iets na 10 uur ’s ochtends komen de deelnemers aan in het station van Leuven. Na een korte begroeting en inleiding willen we snel in actie schieten. In de ochtend focussen we op de falende klimaatplannen en de luchthavenproblematiek. We starten om 10.45 u. aan het Martelarenplein voor het station. We zullen er de limbo dansen om het lage ambitieniveau van de klimaatplannen aan te klagen en onze voorstellen voor een verbeterde aanpak toe te lichten.
Dan stappen we naar het Ladeuzeplein waar Jasper Wouters, stafmedewerker van BBL en lid van de coalitie ‘Wij liggen er wakker van’ ons zal informeren over de luchtvaart­problematiek en de voorstellen van het Burgerforum voor een duurzame ontwikkeling van de luchthavenregio. Rond 12.15 keren we terug naar de stationsbuurt voor onze middagpicknick (iedereen staat in voor haar/zijn picknick).

Namiddag

Na de middag willen we de deelnemers laten kennismaken met positieve realisaties in de regio. Om 15.00 u. trekken we naar de nabijgelegen Vaartkom voor een kennismaking met Leuven River Upcycling dat aan de slag gaat om plastics die uit het kanaal worden opgevist te recycleren. Het initiatief is ingebed in de Maakleerplek, waar Leuvense bedrijven, scholen, kunstenaars en inwoners samen leren, maken en werken.

Om 17.00 u. brengen we een bezoek aan Content, een verpakkingsvrije coöperatieve winkel die fruit, granen, groenten, zuivel, dranken en vers brood verkoopt, telkens zonder of met herbruikbare verpakking. Een Content-medewerker vertelt ons het verhaal.

Avond

In de avonduren kiezen we voor gezellig samenzijn, uitwisseling en informatie over De Klimaatzaak.

Om 18.15 u. is iedereen uitgenodigd op een (betalend) zero-waste buffet in Hal 5 (Diestsesteenweg 105) voor een gezellig samenzijn en kennismaking met de GvK’ers die aan de hele actieweek deelnemen.

Om 20.00 hebben we Ignace Schops te gast, natuurbeschermer en wereldautoriteit in duurzaam en economisch rendabel natuurbeheer. In de vergaderzaal van Café Sport (Martelarenplein), zal hij ons over de laatste ontwikkelingen van de Klimaatzaak informeren.