Wanneer

19/09/2022    
11:00 - 12:00

Evenement type

(Her)bekijk deze webinar:

 

Superwinsten van fossiele multinationals, conflicten en oorlogen – webinar Aviel Verbruggen

De voorbije 51 jaar hebben de fossiele multinationals de onvoorstelbare superwinst van 52.540 miljard dollar gemaakt. Gemiddeld 1000 miljard per jaar of 3 miljard per dag. Dat berekende energie-econoom prof. em. Aviel Verbruggen. Hij haalde daarmee de frontpagina,niet van een Vlaamse krant, maar van de Britse The Guardian. Het is de eerste keer dat zo’n onderzoek is gedaan.

Prof Verbruggen ziet een relatie tussen die superwinsten en conflicten en oorlogen. Die worden niet gevoerd om olie- en gasvelden in te palmen, maar om concurrenten uit te schakelen. Er is niet te weinig gas en olie, maar teveel.
Met die superwinsten kopen de multinationals politieke invloed vooral in de Verenigde Staten. Daardoor kunnen ze hun activiteiten die zo schadelijk zijn voor het klimaat ongestoord voort zetten.
Ondertussen ziet de burger zijn energierekening pijlsnel de hoogte ingaan, terwijl de winsten van de fossiele bedrijven tot in de hemel blijven groeien.

SONY DSC

Prof. Verbruggen is 14 jaar lid geweest van het IPCC, het Klimaatpanel van de verenigde Naties. Dat maakt geregeld rapporten over de stand van zaken van het wetenschappelijk klimaatonderzoek. Hij volgt, kritisch, het internationaal en Europees klimaatbeleid. Dat kan je ontdekken op zijn website. De leidraad in zijn onderzoek als onafhankelijk wetenschapper is
Standvastigheid in waarheid ontmoet tegenstand,
          te verkiezen boven misleidend advies onthaald op applaus.

Prof. Verbruggen is ook ambassadeur van de Grootouders voor het Klimaat.
Hij licht zijn onderzoek toe in zijn webinar op maandag 19 september: wachtkamer vanaf 10.45, start om 11u tot 12 u.
Hier inschrijven
Als je inschrijft krijg je ten laatste op 18 september de link. Deze webinar is gratis en staat open voor iedereen. Verwittig je netwerk.

Deze webinar (en alle vorige) vind je achteraf op het YouTubekanaal van de Grootouders voor het klimaat. Op dat kanaal staan nog andere films i.v.m. klimaat van GvK en anderen. Interessant om eens in te snuisteren…

 

Eén antwoord

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .