Wanneer

28/04/2021    
22:00 - 22:45

Evenement type

 

VPRO Tegenlicht: ‘Groen Geld’

Een derde van alle investeringen heeft een groene bestemming. Beleggers realiseren zich maar al te goed dat het toekomstige geld zich in de duurzame sector bevindt. Maar waar komt al het groene geld terecht? En heeft elke belegger de juiste intenties?

Het investeringsgeld dat over de wereld stroomt, verandert snel van richting. Van windmolens op zee tot duurzame airconditioning en van kleine beleggers tot megapensioenfondsen: Beleggen zonder met het klimaat rekening te houden is verleden tijd.

Maar stroomt het geld precies de goede kant op, of zijn de banken en vermogensbeheerders vooral handig ingesprongen op een groene trend? VPRO Tegenlicht kijkt in het hoofd van duurzame investeerders, en zwemt mee in de wassende rivier van de groene investeringen. Waar komt al het groene geld terecht? En is er ook meer rendement te halen, of gaat het om de milieuwinst?

Vorige uitzending: Time Rebels

Filosoof Roman Kznaric legt uit hoe we een betere voorouder kunnen zijn

VPRO Tegenlicht: ‘Groen Geld’
28 februari, 22.05 uur NPO2

over de uitzending

Tegenlicht gaat op bezoek bij verschillende bedrijven, zoals De Clique, de nieuwe onderneming van Fairphone-oprichter Bas van Abel en Anja Cheriakova. Zij halen GFT-afval op bij ondernemingen – die dat gek genoeg niet apart hoeven in te leveren – en maken er nuttige producten van, variërend van oesterzwammen tot zeep.

Bij Dutch Climate Systems in Meppel zien we hoe kleine, particuliere investeerders zich aaneensloten om een energiezuinige airconditioning groot te maken. Met kleine stapjes probeert het bedrijf deze nieuwe technologie in productie te nemen, en zo het wereldwijde energieverbruik sterk terug te dringen.

Door het bezoeken van verschillende investeerders, schetst Tegenlicht langzaam een beeld van hoe de groene geldstromen zich over de economie verspreiden.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .