Je kunt deze webinar hier herbekijken.
“Als we niet inzetten op de bescherming van de biodiversiteit en de natuur, wachten ons nog veel ergere bedreigingen dan de coronacrisis.” Dat zei een inheemse leider uit Costa Rica op een internationale bijeenkomst in New York. Op de foto Raoni uit het Amazonewoud op een betoging van de Klimaatspijbelaars in Brussel.
In dit webinar zoomt Patricia Verbauwhede in op de situatie van inheemse volkeren uit Latijns-Amerika. Hoe hebben ze meer dan 500 jaar kolonisatie overleefd? Wat blijft er nog over van hun wereldbeeld in tijden van globalisering? En van de eeuwenoude praktijken waarmee zij het landschap waarin ze leven vorm hebben gegeven?
Wat kunnen we leren uit hun geschiedenis en uit de tradities die ze in stand blijven houden?
Patricia gaat de confrontatie aan met het geïdealiseerde beeld van “nobele wilden die in absolute harmonie met de natuur leven”.
Wat eisen de officiële vertegenwoordigers van inheemse gemeenschappen in het klimaat- en het biodiversiteitsdebat?
Tenslotte brengt Patricia drie concrete verhalen van op het terrein (Guatemala, Bolivia en Ecuador). Hoe is inheemse wijsheid een richtsnoer voor de praktijk van “mensen van vlees en bloed”?
- Een Maya vrouw uit Guatemala doet vormingswerk met jongeren.
- Een Aymara boer en boerin legt een inventaris aan van inheems zaaigoed.
- En een Kichwa vrouwencollectief uit Ecuador start een ecotoeristisch project in het Amazonebekken.
Patricia Verbauwhede heeft jaren voor organisaties in Latijns Amerika gewerkt. De laatste tijd ondersteunt ze partners van Broederlijk Delen in Guatemala en Nicaragua. En ze is ook Ambassadeur van Grootouders voor het Klimaat.
Je kunt deze webinar hier herbekijken.
Reactie toevoegen