(Her)bekijk deze webinar

In 2003 is al een wet op de kernuitstap aangenomen. De vivaldiregering wil ze uitvoeren en de kerncentrales sluiten tegen 2025. Eind dit jaar komt er wel een evaluatie. Indien de bevoorrading van stroom het vereist blijven twee kerncentrales open. Energieminister Tine Van de Straeten is ervan overtuigd dat het licht aan kan blijven en de kerncentrales dicht kunnen.
De ecomodernisten, Maarten Boudry, het Nucleair Forum, het SCK en enkele rectoren verzetten zich tegen de geplande sluiting. Volgens hen zijn er oplossingen voor het afval en zijn kerncentrales gunstig voor het klimaat, omdat ze tijdens hun werking geen CO2 uitstoten. De NVA is hun politieke megafoon.

 

 

 

 

 

 

We leggen de kwestie voor niet aan iemand van de Bond Beter Leefmilieu, maar aan Gilbert Eggermont professor stralingsbescherming aan de VUB. Hij heeft een indrukwekkend curriculum in de nucleaire sector. Als grootvader van zeven kleinkinderen is hij ook ambassadeur van de Grootouders voor het Klimaat.
We mogen van hem zeker een goed gefundeerd antwoord verwachten op het huidige debat. Daarbij bekijkt hij de kwestie ook internationaal en legt het verband tussen de civiele en de militaire kerntechnologie.

Met een presentatie van 25 minuten geeft professor Eggermont zijn visie op de kwestie.
Dan kunnen reacties via de chatfunctie komen.
We ronden af met de aankondiging van de volgende webinar (VN doelstellingen en klimaatrechtvaardigheid met Jan Mertens 22 feb 11 – 12) en met een overzicht van de acties van de Grootouders.

Foto bovenaan: © Traumrune / Wikimedia Commons / CC BY 3.0

(Her)bekijk deze webinar

Eén antwoord

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .