Wanneer

11/01/2021    
11:00 - 12:00

Evenement type

(Her)bekijk deze webinar

Ineos wil twee chemische fabrieken bouwen in de Antwerpse haven. Het INEOS Project One is aangekondigd als één van de grootste investeringen sinds lange tijd in de Antwerpse haven. Er zouden 500 arbeidsplaatsen mee gemoeid zijn.
De Vlaamse regering en het Antwerps stadsbestuur zijn erg pro. Ze willen zelfs een waarborg geven van een half miljard. Minister Demir wou al een kapvergunning toestaan. Maar die is tegen gehouden door de Raad voor vergunningsbetwistingen. Op vraag van vele milieu- en klimaatverenigingen, onder wie de Grootouders voor het Klimaat. Het argument was dat er nog geen Milieueffectenrapport is voor het hele project.
De hoofdvraag is of dit project past in een snelle transitie die ons bevrijdt van fossiele producten en energie. Wat zijn de grondstoffen van deze fabriek? Met welke energie zal ze werken? Welke uitstoot zal ze veroorzaken? Wat gaat ze produceren? En wat is het sociaal, ecologisch en economisch palmares achter de eigenaar van Ineos?

 

Tine Hens, klimaatjournalist bij MO*, volgt het dossier al een hele tijd en heeft er al verschillende artikels over geschreven.
Met een presentatie van 25 minuten geeft ze haar visie op het project.
Dan kunnen reacties via de chatfunctie komen.
We ronden af met de aankondiging van de volgende webinar en met een overzicht van de acties van de Grootouders.
Eind vorig jaar is nog een GvK-werkgroep INEOS opgericht die samen met andere groepen dit zeer belangrijk dossier wil opvolgen. Tijdens en na de webinar kan je je opgeven om deze werkgroep te versterken.

(Her)bekijk deze webinar

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .