David Attenborough youtube

Evenveel afschuw voor vervuiling van de planeet als voor slavernij!

Waar oud en oud elkaar vinden, ontstaat hoop. Mooi is dat, zeker als heel erg jong – Greta Thunberg is nog steeds maar 16 – en heel oud – Sir David Attenborough is er al 93 – op één lijn zitten.

Aan de commissie van het Brits Parlement, die hem een paar weken geleden om advies vroeg, vertelde Sir Attenborough dat de houding van de klimaatjongeren ‘een bron van grote hoop’ was. “De kiezers van morgen laten zich nu al horen. Zij realiseren zich dat beslissingen van nu of uitstel van die beslissingen, hun toekomst gaan bepalen. Zij zijn het die in heel andere omstandigheden dan wij zullen leven, met grote sociale onrust, met een heel andere manier van leven en van eten. Dat zal hun wereld zijn. En dat beseffen ze. Daarom blijven ze ook om radicale actie vragen. “  

Zo toonde Greta Thunberg zich onlangs in het Franse Parlement erg moedig door toch het woord te nemen, al werd ze door sommige parlementariërs ongelooflijk denigrerend behandeld.

Ook Sir Attenborough liet zich niet uit het lood slaan in zijn gesprek met kritische parlementsleden. Toen hem werd gevraagd of de algemene attitude tegenover een ambitieus klimaatbeleid aan het veranderen was, vertelde Attenborough de MP’s dat “de planeet vervuilen binnenkort even negatief bekeken zou kunnen worden als pakweg de slavernij”. “In de 19de eeuw konden beschaafde mensen het nog maken om van oordeel te zijn dat een mens een ander mens als slaaf kon hebben. Toch sloeg de publieke opinie daarover in 20 à 30 jaar helemaal om.” “Ik heb het vermoeden dat we nu aan het begin staan van een andere grote transitie. En vooral jonge mensen geven de stimulus om die omslag voor elkaar te krijgen.” “Kijk, mensen verstaan dat plastic in zee kieperen gewoon not done is. Maar even goed is het onaanvaardbaar om tegen landen in het verre oosten te zeggen: ‘Hier is ons afval. We geven jullie geld en in ruil dumpen jullie dat vuil in jullie land.’ Om de een of andere reden begrijpen jongeren dat. En precies dat is voor mij een bron van grote hoop.” “Nu lijkt het te lukken, terwijl ik heel mijn leven – onder andere met Blue Planet – pogingen heb gedaan om de boodschap te doen binnenkomen.”

Hier het youtube-filmpje met het hele gesprek van Attenborough met de parlementariërs .

Politiek correspondent Peter Walker schreef het gesprek uit in The Guardian.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .