Nieuws van FaceBook

Laatste Facebook Berichten

ALMA DE WALSCHE is journalistiek schrijven over ecologische thema’s en Latijns America (MO). Zij werkte en leefde in een dorp in de Andes, Ecuador omringd door indianengemeenschappen.
Ook zij wordt ambassadeur voor Grootouders voor het Klimaat.

Zij schrijft:

"De klimaatproblematiek baart me grote zorgen maar meer nog ben ik bezorgd om
de impasse waarin de politiek zich bevindt om het probleem aan te pakken. Vandaar de urgentie van een brede en dynamische klimaatbeweging. Er is geen tijd meer te verliezen. We moeten ophouden de nodige maatregelen op de lange baan te schuiven en af te wentelen op de komende generaties, op onze kinderen en kleinkinderen. De impact van de klimaatverstoring treft ons allemaal, wereldwijd. Ze verstoort onze gezondheid, ons leefmilieu, onze voeding, onze levenskwaliteit.
Ik heb verschillende VN-klimaatconferenties bijgewoond. Landen van het Noorden en landen van het Zuiden werden daar gedwongen elkaar recht in de ogen te kijken. Het was bijzonder confronterend om van India, Bolivia of Bangladesh te moeten horen dat wij de quota om te vervuilen al lang hebben opgebruikt, dat er voor hen geen ruimte meer is om te ontwikkelen. Klimaatrechtvaardigheid moeten we bekijken in internationaal, globaal perspectief, net zoals het probleem van de klimaatvluchtelingen. Het is een kwestie van herverdeling.
Op die manier is het ook een geweldige opportuniteit om de beschamende ongelijkheid in deze globale wereld weg te werken. En om terug een samenleving in te richten op mensenmaat, met respect voor de draagkracht van de planeet. Het is kortzichtig om dit voor te stellen als een verhaal van verlies. Als we de klimaatverstoring niet afremmen, dan staat er ons allemaal heel veel te verliezen. Als we de moed en de creativiteit aan de dag leggen om drastisch in te grijpen, hebben we heel veel te winnen.
Meer postsMinder posts

Bekijk op Facebook

Uit ‘De Morgen’ van vandaag:

Klimaatjongeren krijgen prijs voor de Democratie
(BELGA)
Een jury heeft in Gent de prijs voor de Democratie toegekend aan de jongeren die enkele maanden geleden actie hebben gevoerd tegen de klimaatverandering.*(zie onder).
Organisaties als Youth for Climate en voortrekkers als Anuna De Wever, Kyra Gantois en Greta Thunberg hebben een "ongeziene mobilisatie" teweeggebracht, "die het vooroordeel doorprikt dat jongeren niet meer geëngageerd zijn", motiveert de jury. De jury ziet gelijkenissen met de historische studentenprotesten. "De meestal sterk onderbouwde standpunten hebben voor het eerst sinds ’68 zo veel jonge mensen gemobiliseerd."
* de uitreiking zelf gebeurt tijdens de Gentse feesten op zondag 21 juli aan St Jacobs , het Walter De Buck plein, om 19.00u. Afspraak ter plaatse?

(foto uit ons GvK archief – foto’s van alle acties op onze website:
www.grootoudersvoorhetklimaat.be/informatie/fotoalbums/ )
Meer postsMinder posts

Bekijk op Facebook

Een van de eerste moderne elektrische auto’s is niet gemaakt door een autobedrijf… Het is ontworpen door oliegigant EXXON mobile (1978). Ze boden de technologie aan bij GM, Chrysler en Ford, zonder resultaat. Alleen Toyota was geïnteresseerd. Waarom gingen de plannen dan terug de schuif in? Als een crisis je dwingt tot handelen…
Een ontluisterend filmpje!
Meer postsMinder posts

Bekijk op Facebook

Er is nog maar water voor de helft van de inwoners van de Zimbabwaanse hoofdstad Harare.
Meer dan twee miljoen inwoners van de Zimbabwaanse hoofdstad Harare hebben geen toegang meer tot stromend water. Droogte en aanhoudende gebreken hebben de watervoorziening doen instorten.
Door de klimaatverstoring wordt het in Zimbabwe steeds warmer en worden zowel zware regens als de droogte intenser. In Harare wordt pas in oktober weer regen verwacht, zegt James Ngoma van het Zimbabwe Meteorological Services Department.
Meer postsMinder posts

Bekijk op Facebook

16/07/19

Grootouders voor het Klimaat Be

De waarheid, recht in je gezicht… ," right in the face".
Burgerlijke ongehoorzaamheid en een oproep tot politieke actie!
Welke Vlaamse stand-up maakt zo’n confronterende reportage?
Meer postsMinder posts

Bekijk op Facebook

Oei, de klimaatontkenners drijven af…
(letterlijk en figuurlijk…)
Meer postsMinder posts

Bekijk op Facebook

15/07/19

Leonce Dekeyser

Prof. dr. Ilse Loots, verbonden aan de Universiteit Antwerpen (Sociologie), waar zij deskundig is op het vlak van milieu en samenleving en deel uitmaakt van het Centrum onderzoek naar ecologie en sociale verandering, aanvaardde om ambassadeur te worden voor Grootouders voor het Klimaat.

Hier haar motivatie:

Milieuvraagstukken zijn sociale dilemma’s en dus vraagstukken van collectieve actie waarin overheden, maatschappelijke groepen en de markt hun verantwoordelijkheid moeten (kunnen) opnemen. In dat wat we doen, zijn we voortdurend afhankelijk van wat anderen doen. Een moraliserende toon over individueel gedrag past niet in dit plaatje.
Meer postsMinder posts

Bekijk op Facebook