DSC08322 all-in 2 AA

Ferm geluid van klimaatjongeren Genk

Terwijl in Glasgow de klimaatconferentie volop aan de gang was organiseerde GvK-Limburg op 10 november een sfeervolle klimaatmars in Genk. Ook daar lieten jong en oud duidelijk blijken dat het blablabla genoeg geweest is. ‘Glasgow go go go’, ‘Climate justice’! ‘Fossiel nee, hernieuwbaar ja!’, klonk het luid. De boodschap: ‘Het moet nu gebeuren!’

Met de burgemeester op de trappen van de bib
Schepen Vandeurzen en Stijn Meuris steunen de actie.

Schepen Toon Vandeurzen was het daar van harte mee eens. Ook Stijn Meuris ondersteunde de actie. Op het eind van de manifestatie spraken Katrien Vanderheyden (mama van Anuna) en Toon Lambrecht namens Youth for Climate de deelnemers toe.

Dries Venmans, Genkse Klimaatjongeren


Tenslotte voerde namens de Genkse jongeren Dries Venmans het woord met een boodschap van strijdlust en de dringende oproep tot meer ambitie voor onze beleidsmakers! Zijn toespraak maakte indruk. Hieronder vindt u zijn tekst.

Dries Venmans

Zo gaan we er niet geraken, vrienden

Beste vrienden

Dank u dat jullie gekomen zijn om mee aandacht te vragen voor het klimaat.

Wij jongeren staan voor een CO2-afgrond. Overal op de planeet groeien de tekorten aan water en voedsel door het veranderende klimaat. De natuur wordt in sneltempo vernietigd en de opwarming is één van de belangrijkste oorzaken. De opwarming is een enorme uitdaging die al 30 jaar geweten is, en al 30 jaar genegeerd wordt door onze politieke leiders.

Ónze toekomst, die van de jongeren, wordt bepaald door de beslissingen die de politieke leiders vandaag nemen. Maar die leiders luisteren niet naar ons!

Heel veel mooie woorden, ja. Maar veel te weinig maatregelen om de opwarming echt te stoppen. De Vlaamse regering schuift de hete patat door naar de federale regering, de federale regering naar Europa en Europa doet hetzelfde naar beneden. Niemand bevoegd, niemand verantwoordelijk.

Als het op klimaatbeleid aankomt, dan spijbelen onze politici al 30 jaar. En als wij één dag spijbelen, dan krijgen we kritiek van alle kanten.

Zo gaan we er niet geraken, vrienden.

Twee derde van de CO2 uitstoot op aarde komt van 90 grote multinationals. In plaats van de aarde te redden, redden zij de winsten van hun aandeelhouders. De regeringen staan erbij en kijken ernaar.

De Vlaamse regering eist dat iedereen binnenkort een elektrische auto koopt. En zij bespaart het openbaar vervoer kapot. Eén op vijf bushaltes verdwijnen in Vlaanderen. Ik zit op school in Hasselt en moet de bus nemen om 7 uur ’s morgens om daar op tijd te geraken.3 uur onderweg, elke dag.

Het openbaar vervoer is voor zotten en voor armen. Wat is dat voor een absurd beleid?

« België is op weg naar 3 graden opwarming », zegt het laatste onderzoek van het Carbon Disclosure Project. Drie graden opwarming. Wij behoren tot de slechtste leerlingen van de klas. Met dit beleid gaan we nog veel meer stormen en overstromingen meemaken zoals de mensen hier in Luik deze zomer hebben meegemaakt.

Wij eisen dat onze regeringen NU een ambitieus klimaatplan lanceren:

  • met bindende uitstootnormen voor grote bedrijven,
  • met veel beter openbaar vervoer,
  • en met fatsoenlijke steunmaatregelen rond isolatie voor mensen die geen middelen hebben om dat zelf te financieren.

Wij eisen dat onze regeringen ons een leefbare toekomst nalaten. En wij zullen daarvoor blijven ijveren, met stakingen en nieuwe acties, manifestaties en betogingen, zoals we dat vandaag gedaan hebben.

Ik dank jullie allemaal voor jullie aanwezigheid.

Samen sterk voor onze planeet!

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .