Ferre en zijn oma Ria op het uitwuifmoment van ferrenaarbakoe.be

Ferre, een jongen van 12, zal de wereldleiders toespreken

Campagne Ferre naar Bakoe is onder grote belangstelling van start gegaan

Van 11 tot 22 november komen delegaties vanuit de hele wereld samen op de COP29 in Bakoe in Azerbeidzjan. Dat is een conferentie van de Verenigde Naties over de klimaatverandering. Daarop komen alle wereldleiders en ook wetenschappers samen om te onderhandelen over maatregelen tegen de klimaatcrisis. De jonge Ferre is heel bezorgd over het klimaat. Dus wilde hij persoonlijk naar de conferentie om aandacht te vragen voor de gevolgen van de klimaatcrisis voor de kinderen wereldwijd. Hij kreeg hulp van zijn grootouders Ria Gielen en Erik Verhaert die hem in zijn droom steunen.

Steun van de Grootouders

Ook ‘Grootouders voor het Klimaat’ (GvK) schaarde zich achter het plan van Ferre. De grootouders contacteerden de Belgische delegatie die onmiddellijk gewonnen was voor het initiatief. Ferre kreeg een officiële accreditatie waardoor hij aanwezig mag zijn. Bovendien krijgt hij de gelegenheid zijn boodschap over te brengen op 18 november, de dag dat het thema van de gesprekken ‘jeugd en kinderen’ is. De Grootouders hielpen ook bij het plannen van de reis. Om de uitstoot van de reis zoveel mogelijk te beperken, onderzochten zij de mogelijkheden van openbaar vervoer. Het eerste deel gebeurt met de trein maar eens Turkije bereikt, is de trein geen betrouwbaar vervoermiddel meer.

Vandaag werd Ferre door zijn klasgenootjes uitgewuifd. Dat gebeurde met de nodige woorden. Directeur Bart Haest overhandigde Ferre een officiële toelating om gedurende zijn actie afwezig te zijn. En hij voegde er nog aan toe: “Als een speelpauze afgelopen is, roepen wij ‘beginnen’. Ferre, ik vraag jou nu om op de conferentie heel hard ‘beginnen!’ te roepen.”

Grootmoeder Ria Gielen schetste dan nog even hoe het project tot stand was gekomen: “We hebben verschillende mensen gecontacteerd en kwamen uiteindelijk uit bij Peter Wittoeck, hoofd van de Belgische delegatie, die Ferre heeft opgenomen in de delegatie.”

Geen aandacht voor de klimaatverandering

campagnebeeld Ferre naar Bakoe

Ferre las dan zelf de boodschap voor die hij in Bakoe wil brengen: “Ik vraag aandacht voor de kinderen opdat zij later in een leefbare wereld kunnen wonen. Er is genoeg geld en kennis in de wereld om tot een oplossing te komen.” Vervolgens kwamen er een reeks steunbetuigingen. Kobe Hautekiet, medewerker van Unicef en oud-leerling van ’t Speelscholeke benadrukte: “Kinderen hebben het recht om zich te laten horen.”

Frank Deboosere stelde vast dat de klimaatverstoring haast dagelijks op het tv-nieuws is te zien: “Nochtans hebben we technisch de mogelijkheden om de klimaatverstoring af te remmen.”

Prof. em. Bruno De Wever bekende dat hij met lood in de schoenen naar het afscheid was gekomen: “Noch in de aanloop naar de verkiezingen hier bij ons, noch in de plannen van de Vlaamse regering of in de onderhandelingen voor een federale regering komt het klimaat aan bod.” Hij eindigde zijn boodschap met: “Ferre, jij bent mijn hoop voor de toekomst.”

Andere steunbetuigingen kwamen er van Kathy Lindekens, prof. Bea Cantillon, co-voorzitter GvK Hugo Van Dienderen, Anuna De Wever en Myriam Gérard van ‘Grand-parents pour le Climat’. Zij gaf Ferre nog een laatste wens mee: “Koester je dromen.” Dan overhandigden de klasgenoten hun bekommernissen en eisen aan Ferre met de vraag om ze in Bakoe aan de onderhandelaars af te geven. Ze namen afscheid van hun schoolkameraadje met het zingen van het klimaatlied.

Kinderen en jongeren uit België die ook hun vragen, bezorgdheden, eisen aan de onderhandelaars willen overmaken, kunnen dit via ferrenaarbakoe@gvhk.be.

Meer over de campagne op ferrenaarbakoe.be
Illustraties: eigen foto’s en tekeningen © gvhk.be


Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .