fluitconcert voor het EP

Fluitconcert aan het Europees Parlement

Op vrijdag 31 mei verzamelden Vlaamse Grootouders voor het Klimaat (GvK) en Franstalige
Grands-Parents pour le Climat (GPC) onder eigen vlag, wimpel en spandoek én onder die van de European Grandparents for Climate (EGC) voor het Europees Parlement in Brussel. Tegelijk kwamen in andere Europese steden leden van EGC op straat. Grootouderverenigingen in Nederland, Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, Denemarken, Zweden en Finland betoogden voor hun parlement met hún whistle blowing moment. Het werd een succesvolle eerste gezamenlijke actie van de Europese koepelorganisatie.

Om stipt 12.00 uur bliezen we een fluitprotest om de Europese parlementsleden eraan te herinneren dat we in de volgende legislatuur een versterkte Green Deal nodig hebben, niet een afgezwakte.

GvK-co-voorzitter Hugo Van Dienderen hield een toepasselijke korte toespraak. “De samenstelling van het Europese Parlement is van cruciaal belang om de Europese Green Deal niet verder af te zwakken”. Hij hekelde ook het lobbywerk van de fossiele industrie. Godela von Kirchbach, co-chair van de EGC wees (weliswaar in Wenen) op de essentiële rol van Europa op het politieke wereldtoneel als het klimaat en biodiversiteit betreft. “Kiezers met een hart voor de komende generaties dringen erop aan dat het nieuwe Europese Parlement de positieve lijn van het vorige doortrekt en alle pogingen afweert om reeds afgesproken maatregelen te verwateren. Onze kinderen en kleinkinderen en hun kleinkinderen verdienen niets minder.”

Natuurlijk werden er klimaatliederen gezongen. Er zit geen sleet op Do it now!, met zijn nog altijd meeslepende tekst en melodie die 12 jaar geleden van Sing for the Climate zulk succes maakten. Maar ook de Europese hymne (Beethovens Alle Menschen werden Brüder) kreeg een aangepaste drietalige tekst. Toen we onder de boog van de esplanade (“Use your vote!” staat erop) een minuut stilte hadden gehouden, zette Dirk op solo-trompet een ingetogen versie van het lied aan, waar we zo mogelijk nog stiller van werden. Niet voor lang, wees gerust.

What do we want? Climate justice!
When do we want it? Now!

Daarna verspreidden de aanwezigen zich met pakjes bladwijzers (resp. signets en bookmarks) in de Europese wijk.

De actie ging niet onopgemerkt voorbij. Onder meer vrt-nieuws besteedde er op al zijn radionetten aandacht aan en we lazen verslagen op Belga, in Het Laatste Nieuws en MSN Nieuws.

Deze actie kadert uiteraard in de campagne kies2024.be van de Vlaamse Grootouders en vote4future.eu van de Europese Grandparents.


Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .