storystuff_169

Foute kerstcadeaus en dolgedraaide consumptie

Tweede Kerstdag. Winkeliers verwachten vandaag een massa volk om sjaals, boeken, spellen, elektronica, gereedschap, kleren, parfum in te wisselen. ‘Magische mokken’, ‘happy sokken’, horloges, zakdoeken, lipstick, ze blijken minder ‘magic’ dan de reclame voorspiegelt. Tweedehandssites staan vandaag vol met ‘foute kerstcadeaus’. Kringloopwinkels zetten zich schrap om de toevloed aan spullen op te vangen. Eén kerstcadeau op acht zou een regelrechte miskoop zijn, zo wees een bevraging uit. Dat geeft te denken. Want steevast pieken de elektronische betalingen tegen kerst naar nieuwe records. Ook dit jaar weer. Buy till you die? Cadeautjes krijgen zou leuk moeten zijn. Is het systeem misschien dolgedraaid? Is consumptie pathologisch geworden?

Daar heeft het alle schijn van. Veel cadeautjes zijn speciaal gemaakte feestgadgets. Met kerst zijn ze nog leuk, op tweede kerstdag is het nieuwe eraf, de derde dag kijken we er niet meer naar om. Ieder jaar is dat hetzelfde. Sterker, de gadgets van dit jaar zijn volgend jaar gegarandeerd passé, oubollig. Maar voor deze kortstondige ‘shot’ aan consumptieplezier en volstrekt overbodige spullen, worden grondstoffen ontgonnen, verwerkt, getransporteerd… en gedumpt bij het afval. Duurzaam is anders.  

Foute kerstcadeaus zijn met andere woorden geen toeval. Ze horen bij een consumptiesysteem dat veel meer van onze aarde vraagt dan die kan geven. “Overshoot”, een onhoudbare ecologische voetafdruk is het gevolg.

Hoe het zover kwam? Annie legt dat haarfijn uit in dit filmpje, dat actueler is dan ooit en van Nederlandstalige ondertiteling is voorzien. Nee, deze consumptiemaatschappij is geen toeval. Dat slechts 1% van alle ‘stuff’ die we aanschaffen zes maanden later nog in gebruik is, is niet verantwoord!

Hoe keren we het tij? Door bewust te consuminderen. Door minder, maar faire producten te kopen. Door van samenzijn, aandacht, gezelligheid een feest te maken.

De Grootouders voor het Klimaat wensen jong en oud een warm en super gezellig eindejaar!

Meer lezen? Het artikel ‘The Gift of Death’ van George Monbiot is nog brandend actueel.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .