Steven-Donziger-2

Free Steven Donziger!

Mensenrechtenadvocaat Steven Donziger staat al meer dan een jaar onder huisarrest en dat als vergelding voor een historische gerechtelijke uitspraak waarin Chevron in Ecuador werd veroordeeld .

Doe mee met 29 Nobelprijslaureaten, honderden advocaten en balies, prominente NGO’s en het Europees Parlement. Eis van het Amerikaanse Congres de onmiddellijke vrijlating van mensenrechtenadvocaat Steven Donziger en dring erop aan dat Chevron zich schikt naar het gerechtelijke vonnis en zonder dralen de schadevergoeding betaalt die het bedrijf het volk van Ecuador verschuldigd is.

Vul op deze petitie voor Donziger je naam, mailadres en land van herkomst hier in.

Wat moet je weten over het lot van de man die het opnam tegen een oliegigant en daarvoor een zware prijs betaalt?

Broodroof en nu al meer dan 13 maanden huisarrest met enkelband zijn het Kafkaiaanse lot van milieu- en mensenrechtenadvocaat Steven Donziger, die Chevron aanpakte voor het “Chernobyl in het regenwoud” van Ecuador. De milieuvergiftiging die Chevron en Texaco er gedurende vijftig jaar aanrichtten is ongezien. Het aantal kankerpatiënten is niet meer bij te houden en vele kinderen komen met zware handicaps ter wereld. Donziger werkte 27 jaar op de zaak en verdedigde een slordige 30.000 slachtoffers. Chevron werd veroordeeld tot een compensatie van 9,5 miljoen dollar aan de inheemse bevolking wiens leefgebied en gezondheid het bedrijf had vergiftigd. Het werd de allereerste case waarin inheemse volken het in de rechtbank haalden van een grote oliereus. Die achtte het bewezen dat Chevron willens en wetens miljoenen liters afvalolie in de Amazone had gedumpt en daarmee het drinkwater en de voedselbronnen van duizenden mensen had vergiftigd.

Afvalolieput Chevron, Ecuador – Foto: Greenpeace

Chevron verkocht daarop prompt al zijn activa in Ecuador – overigens zonder de financiële wereld in kennis te stellen van de waardedaling door de opgelegde ‘compensaties’ – , vertrok uit het land en bedreigde de slachtoffers met levenslange rechtszaken als ze het zouden wagen om hun schadevergoeding op te eisen.

Alle interne documenten met betrekking tot de milieuverwoesting – zie memo – werden bovendien vernietigd.

Vervolgens werden 60 advocatenfirma’s en 2000 advocaten door de fossiele lobby aan het werk gezet om Donziger zelf in diskrediet te brengen en hem financieel te ruïneren. Hem achtten ze immers verantwoordelijk voor de veroordeling. De zaak kwam in handen van een dubieuze rechter, die jarenlang werkte voor de tabakslobby. Een privé advocatenkantoor – met Chevron onder zijn cliënten – diende klacht in. Toen Donziger weigerde om Chevron inzage te geven in zijn mailbox en telefonische contacten, werd hij veroordeeld tot zes maand huisarrest met enkelband in afwachting van zijn proces, een hoogst ongebruikelijke maatregel, en zijn licentie werd ingetrokken, waardoor hij zijn werk niet meer mocht doen. Het huisarrest en de broodroof duren intussen meer dan 13 maanden. Hij zou daardoor een proces met volksjury – en veel media-aandacht – moeten krijgen, maar dat werkt de rechter tegen. Collega rechters spreken van een nooit geziene ‘Dickensiaanse farce’, ingegeven door ‘meedogenloze vijandigheid’ tegenover Donziger. Bedoeling is om milieu- en mensenrechtenactivisten definitief af te schrikken om hun werk te doen.

Donziger kreeg intussen wereldwijde steun, o.a. van 29 Nobelprijslaureaten en 475 juristen en balies en van bekende mediafiguren. Van op zijn piepkleine flatje in New York werd hij in juni ook uitgenodigd om per webinar juridisch advies te geven aan het Europese Parlement. Dat overweegt om bedrijven voortaan bindende mensenrechtenverplichtingen op te leggen. Donziger prees het parlement voor zijn initiatief. Hij adviseerde om zeker advocaten en mensenrechtenactivisten goed te beschermen tegen aanvallen vanuit bedrijven. Zij vertegenwoordigen immers de claims van 400 miljoen inheemse mensen die op hun beurt de aarde beschermen. ‘Europa is nu het centrum van het naoorlogse mensenrechtenbeleid’ zei hij. ‘De regering Trump heeft de mensenrechtenpiste verlaten en ondermijnt ze zelfs actief.’ Waarop voorzitter Arena van de parlementaire mensenrechtencommissie beloofde dat ‘als bedrijven grondstoffen willen ontginnen, ze dat zullen moeten doen met respect voor sociale rechten, mensenrechten en milieurechten.’ Geïnteresseerd in de concrete adviezen van Donziger? Lees ze hier. Het EU parlement besliste ook om bij het Amerikaanse Congres aan te dringen op een onderzoek naar de zaak Donziger.

Intussen vond Intercept, de bekende Amerikaanse vereniging voor onderzoeksjournalisten, bij onderzoek naar het faillissement van Murray Energy – een steenkoolbedrijf van miljonair Bob Murray, die een fervent tegenstander is van elke milieuwetgeving en van de akkoorden van Parijs én bovendien fervent Trumpaanhanger – aanwijzingen voor verdoken transacties naar lobbygroepen en advocatenkantoren die milieuzaken dwarsbomen en de klimaatwetenschap in diskrediet brengen. Intercept gaat er ook van uit dat Chevron hevig tekeer gaat tegen Donziger om de verdedigers van het algemeen belang de stuipen op het lijf te jagen. “Zij willen voor eens en altijd verhinderen dat er nog processen komen over de dood en de vergiftiging die oliebedrijven overal ter wereld op hun geweten hebben. Maar velen beseffen juist dat als ze nu niet opkomen voor mensen als Steven Donziger, ze zelf ook in de steek gelaten kunnen worden. “

Meer weten? Lees op de Greenpeace-website Steven Donziger: The man who stood up to an oil giant, and paid the price

Teken ook de oproep van amazonwatch voor een moratorium op de invasie en vernietiging van het territorium van inheemse volken in het Amazonegebied.

Eén antwoord

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .