Total pijplijn Uganda - Tanzania

Geen financiering voor dwars-door-Afrika pijplijn van Total! – Stuur een oproep aan de banken die nog twijfelen

De Franse oliegigant Total maakte vandaag bekend dat er groen licht is voor hun reusachtige oliepijpleiding in Oeganda en Tanzania. En dat ondanks het moedige weerwerk van de lokale gemeenschappen die gedwongen worden om te verhuizen. De pijplijn gaat dwars door 2000 km2 beschermd natuurgebied met de rijkste biodiversiteit ter wereld, waaronder de loop van de Kagera-rivier in Oeganda en zeven grote wouden en de Wengere-steppe in Tanzania. Een kwart van de habitat van de oostelijke chimpanzees, de Afrikaanse savanne-olifanten en de Nijl-krokodillen zal worden verwoest, niet alleen door de pijplijn maar ook door de olieontginning zelf. Meer dan 12.000 families moeten vertrekken.

Dit is bar slecht nieuws, maar de strijd is nog niet voorbij. Total kan immers geen pijplijn bouwen als het niet genoeg geld vindt om deze te financieren. Op dit moment is er nog steeds een tekort van minstens 2,5 miljard dollar. Elf grote banken hebben al nee gezegd. Acht andere zijn nog in beraad. Deze banken zetten we nu met zijn allen onder druk om zo het tapijt onder de voeten van Total (en president Macron) weg te trekken. Daarom is de volgehouden druk van zeer veel tegenstanders van cruciaal belang. Meer dan 260 internationale en regionale organisaties doen al mee!

Zij zijn wereldwijd gestart met het aanschrijven van de acht onbesliste banken om hen aan te porren zich niet te verbranden aan dit klimaat-nefaste project. Steun hun actie! Hoe doe je dat? Simpel. Teken en verstuur deze online boodschap die aan de banken is gericht. Vraag hen online om af te zien van dit project! Veel dank om zo #StopEACOP mee te realiseren!


P.S. Deutsche Bank is één van de grote Europese banken die nog geen NEEN heeft gezegd tegen de pijplijn. Zou je onze tweet aan hen mee willen verspreiden door hem meteen te retweeten?Ben je geen kei in het Engels? Geen probleem, de tekst van de online-brief luidt als volgt:

Beste Banken, even uw aandacht alstublieft.

De East African Crude Oil Pipeline dreigt lokale gemeenschappen te ontwrichten, beschermde dieren in gevaar te brengen en de wereld dichter bij de klimaatcatastrofe te brengen. Daarom dring ik er bij uw bank op aan om dit project op geen enkele wijze te steunen.

Uw bank heeft onlangs een open brief ontvangen van 263 gemeenschaps-, milieu- en mensenrechtenorganisaties uit de hele wereld en ik wil mij graag aansluiten bij hun bezorgdheid. Een verantwoordelijke bank zou immers geen steun mogen verlenen aan een fossielebrandstofproject dat zowel watervoorraden bedreigt als de bestaansmiddelen van miljoenen mensen in het stroomgebied van het Victoriameer en daar bovenop ook enkele van ’s werelds belangrijkste natuurreservaten voor olifanten, leeuwen en chimpansees. De pijplijn zou bovendien een hoeveelheid olie transporteren, goed voor jaarlijks meer dan 34 miljoen ton extra koolstofemissies.

Wil daarom zo vriendelijk zijn om in een publieke verklaring te bevestigen dat uw bank EACOP niet zal steunen.

Realiseer u dat uw beslissingen van vandaag nog eeuwenlang blijvend effect zullen hebben. Zorgt u er alstublieft voor dat u en uw bank aan de goede kant van de geschiedenis staan.

Eén antwoord

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .