GerdaDendooven_blij_169

Gerda Dendooven

We kennen Gerda Dendooven van de boeken die ze illustreert en de boeken die ze schrijft. Boeken die prijzen winnen, zoals de Boekenpauw (beste geïllustreerde boek) en de Zilveren Griffel (beste geschreven kinderboek). Haar tekeningen herken je meteen aan hun originele stijl.

En nu kennen we haar ook als ambassadeur van Grootouders voor het Klimaat. Hieronder lees je haar motivatie om klimaatambassadeur te worden. Weer een pakkende getuigenis. Om stil van te worden.

Ik heb twee dochters maar ben geen of nog geen grootmoeder. Misschien word ik nooit oma want mijn dochters, hevige klimaatactivistes, twijfelen erover of ze wel kinderen zouden krijgen. Al zegt hun hart ‘ja’, hun verstand en de toestand van de wereld, vooral het klimaat, weerhoudt hen daarvan.

Het stemt me droevig dat deze zogenaamde vrije keuze om wel of niet kinderen te krijgen, voor hen een ethisch probleem is. Ze voelen zich zo verantwoordelijk en bijgevolg gedwongen om hun ecologische voetafdruk te beperken en dus kinderloos door het leven te gaan. Het is dus eerder een gedwongen keuze.

En toch wil ik – ook zonder kleinkinderen – ijveren voor een leefbaarder wereld, in het belang van iedereen, overal, ongeacht de leeftijd. Wat wij nu doen of niet doen, heeft effect volgend jaar, het volgende decennium. Daar moeten we aan denken. En de regeringen, wereldwijd, verplichten om maatregelen te treffen, samen met economen. Want economie en ecologie kunnen perfect samengaan als winstbejag niet het enige streefdoel is. Maar duurzaamheid.

Gerda

Je t’emmène en voyage

Welkom, Gerda Dendooven.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .