Enkele betogers zitten op de weg tijdens de manifestatie "Deze weg loopt dood" als protest tegen subsidies voor de fossiele industrie

Gentse Grootouders op een kruispunt

De Gentse Grootouders waren erbij, zaterdag 18 februari, toen een paar honderd betogers protesteerden op kruispunten van de Gentse ring. De manifestatie “Deze weg loopt dood” werd georganiseerd door de Gentse tak van Extinction Rebellion (XR) en viseerde de nefaste steun aan de fossiele industrie. De actie was burgerlijk ongehoorzaam: ze was wel aangekondigd maar niet officieel aangevraagd. Ook werden er drukke kruispunten bezet. Dat mag niet. Dat was juist het opzet. Burgerlijk ongehoorzaam zijn, dat is een beetje de regels overtreden en het gezag tarten, maar wel helemaal geweldloos, vreedzaam en rustig.

Deze manifestatie liet zien dat zoiets heel goed kan. De hinder was beperkt maar effectief, de sfeer nooit grimmig, de deelnemers vastberaden, de toorn begripvol, de motivatie ingevoeld, de boodschap duidelijk.

End fossiel fuels now ! Spandoek in de betoging, Gent 18 feb 2023

Zaterdag 18 februari was een grauwe dag met een scherpe zuidwester die venijnig door onze hesjes blies. Maar zeg, wat een prachtige dag werd dat. Correct en respectvol georganiseerd, met duidelijke instructies, oordopjes en een chocolaatje, bekommerd om deelnemers, en met aandacht voor passanten en “slachtoffers” (de auto’s die op de ring gevangen stonden).

tromgeroffel in de betoging i Gent op 18 februari 2023

Na een enkel klimaat­lied bij het vertrek aan het SMAK stapten we onder trom­geroffel het Citadel­park uit en de stads­ring op. Aan elk groot kruis­punt gingen we 10 minuten zitten (of staan). Verkeers­lichten bleven over­ijverig ver­springen, de politie leidde het verkeer af, achter venster­ramen werd er schuchter gezwaaid, de trams bleven rijden, een MUG-112 werd netjes door­gelaten. En de pers liep mee voor verslag in kranten, radio en tv-journaals.

Iedereen blij? Helemaal niet blij. Het is godgeklaagd dat zoiets moet plaatsvinden. Onze samenleving verdient beter, ze verdient dat er geen reden is om dergelijke pijn­lijke systeem­fouten aan te klagen. Dat kan beter, maar dan moet er snel iets, nu ja, heel veel, veranderen.

Het doel van de manifestatie was er nog maar eens op te wijzen dat de politiek de fossiele industrie rijkelijk van steun blijft voorzien, ook al maakt die industrie onze toekomst en vooral die van onze nakomelingen beetje bij beetje kapot. Dat zijn geen kleine beetjes en het gaat niet om een beetje geld. Het gaat om miljarden die pervers naar de fossiele grootindustrie worden geworpen die sinds de oorlog notabene nog meer woekerwinsten kan maken.

Enkele Gentse GvK'ers op het kruispunt aan de Bijloke

Deze mars was een initiatief van XR-Gent, en andere groepen namen eraan deel. Een tiental Gentse Groot­ouders waren er in hun hesjes en we zagen tussen al de XR-kleuren nog vlaggen van Doctors for Climate, Code Rood, Boerenforum, Youth for Climate en individuele betogers met pertinente slogans op hun bordje.

De protestbetoging trok tot aan het kruispunt bij De Bijloke, keerde om en eindigde aan het Sint-Pietersstation. Uiteindelijk kozen twee betogers ervoor om op straat te blijven zitten tot de politie hen oppakte. Zo kon iedereen hun werk doen.

Met dank aan de organisatoren en aan de politie (op de fiets, de motor, in de wagen, de lucht of het bureau) en het stadsbestuur. Ook dank aan de automobilisten die rustig in de file stonden.


Of burgerlijke ongehoorzaamheid wel passend is voor een beweging als GvK, en zo ja, onder welke voorwaarden, wordt door de Grootouders op 24 maart besproken op een colloquium. Misschien wilt u deelnemen? Dat kan.
Tot zolang nog wat prentjes:

GvK-betoger op Gents actie 18 feb 2023 met bordje "Belastinggeld voor fossiele industrie: NEEN"
Enkele Grootouders tijdens de Gentse protestbetoging van 18 februari 2023
Actie 18 feb 2023 in Gent "Deze wegloopt dood"
protestbord tijdens de Gentse betoging van 18 februari 2023

Alle illustraties: eigen werk © GvK

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .