GvK_Greenpeace-lucht_169

Greenpeace dwingt Vlaamse regering tot beter luchtkwaliteitsplan

De Brusselse beslagrechter heeft Greenpeace in een vonnis dat gepubliceerd werd op 28 juli 2020 na een rechtsgang van drie jaren gelijk gegeven : het huidige Vlaamse luchtkwaliteitsplan voldoet niet. Wat ging vooraf ? In 2017 daagde Greenpeace de Vlaamse regering voor de rechter omwille van de ongezonde lucht in Vlaanderen en meer bepaald het blijvend overschrijden van de Europese normen voor stikstofoxide (NO2). De rechter gaf Greenpeace gelijk en oordeelde dat de Vlaamse regering binnen het jaar na de betekenis van het vonnis (6 november 2018) een degelijk luchtkwaliteitsplan moest opstellen. Het Vlaams Gewest echter ging in verzet tegen het vonnis en zo kwam de zaak voor de Brusselse beslagrechter. Het nieuwe vonnis volgt de argumenten van Greenpeace en bevestigt dat het huidige Vlaamse luchtkwaliteitsplan niet voldoet.

Slechte lucht nefast voor zwakkeren en kinderen

In een persmededeling zegt Greenpeace dat het vonnis van de Brusselse beslagrechter nog aan belang wint in de huidige coronacrisis want onderzoeken suggereren dat luchtvervuiling mensen kwetsbaarder maakt voor infectieziektes zoals Covid-19.

Grootouders voor het klimaat is verheugd over dit vonnis maar vindt het tegelijk triest dat het zover moest komen. “Waar is de daadkracht van de politiek?”, zegt Bernard Hubeau, co-voorzitter van Grootouders voor het Klimaat. “Beseft men dan niet dat iedereen, maar vooral zwakkeren en kinderen gebukt gaan onder slechte luchtkwaliteit ?”

Elka Joris van GvK met de petities voor Joke Schauvliege

Elka Joris die aan de wieg stond van Grootouders voor het Klimaat brengt in herinnering dat de allereerste actie van GvK een petitie voor een beter luchtkwaliteitsplan was. Op 28 september 2018 werden 600 exemplaren van die petitie overhandigd aan toenmalig minister van milieu Joke Schauvliege, voorgangster van Zuhal Demir.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .