Meer dan vijftig grootouders, ouders en kleinkinderen hebben zondag 8 januari een bezoek gebracht aan Lützerath, het dorpje dat hoogstwaarschijnlijk gaat verdwijnen om de ontginning van het sterk vervuilende bruinkool door de energiegigant RWE mogelijk te maken. Omdat Lützerath in de voorbije maanden is uitgegroeid tot symbool voor wat er verkeerd gaat met het Duitse klimaat- en milieubeleid, was het een GvK-bezoek meer dan waard.
Met deze actie wilde GvK vooral zijn steun betuigen aan de lokale actievoerders en dat is goed gelukt. Vele dikwijls jonge activisten waren erg blij en verrast met onze komst en drukten hun waardering uit voor onze steun. Ook de Belgische media hebben intussen Lützerath ontdekt en volgen sinds enkele dagen de ontwikkelingen op de voet. Jammer genoeg wordt daarbij vooral ingezoomd op de – gezien de erg gespannen situatie – al bij al beperkte incidenten. Erg jammer, want dat gaat ook ten koste van goede duiding.
Zo wordt er weinig aandacht besteed aan de argumentatie van de actievoerders zoals die ook naar voren komt in het zeer gedegen artikel in het gereputeerde Der Spiegel dat spreekt van een ‘toxische deal’ tussen de deelstaatregering en de nationale regering en RWE. Er wordt o.m. verwezen naar een wetenschappelijke studie van het Duitse Instituut voor Economisch Onderzoek (DIW) en een open brief van Scientist Rebellion die aantonen dat de bruinkoolontginning in Lützerath en omgeving niet nodig is voor de benodigde elektriciteitsproductie op basis van bruinkool. Verder is de politieke beslissing gebaseerd op een aantal erg ruwe schattingen die RWE aanlevert en heeft het bedrijf beslist de windmolens af te breken die het eerder zelf had geplaatst … een sterk voorbeeld van greenwashing. Het bedrijf stelt zelfs dat de opgraving politieke redenen heeft: ‘Pacificatie zou een motivatie zijn voor verdere blokkades’. Via deze link (klik onderaan op ‘preview channel’) kan je de ontwikkelingen op de voet volgen
Het bezoek heeft bij vele deelnemers een diepe indruk nagelaten. “Bij mij heeft ons bezoek aan Lützerath diepe sporen nagelaten. Er gaat geen uur voorbij zonder aan die dappere jongeren te denken.” schreef een deelneemster. Verder zegt ze: “Het is hallucinant, hemeltergend, je reinste waanzin wat daar gebeurt en wij zouden ‘vriendelijk vragen’ daarmee te stoppen? Neen, wij eisen dat ze stoppen! Als we erin slagen 100.000 handtekeningen te verzamelen dan kan het zelfs in het Europees parlement op de agenda komen. Dat moet toch lukken?”
Een andere deelnemer schrijft: ‘Gisteren ben ik voor de Duitse ambassade in Brussel, samen met een 20 tal mensen gaan duidelijk maken hoe belangrijk het is voor ons allen dat ook “bruinkool delven” moet stoppen.’
Foto’s : Liesbeth Croughs
Reactie toevoegen