Uitnodiging Startdag 24 sept versie 3 HH

GvK Vlaams-Brabant uit de startblokken! Derde keer, goede keer!

Door corona schoof de startdag van GvK Vlaams-Brabant tot twee keer op. Op 24 september was het eindelijk zo ver! Het werd een goed gevuld en razend boeiend startmoment. Liefst zes van onze GvK-ambassadeurs tekenden present. Ook vele helpende handen op wie we in juni al konden rekenen om Zeus en Europa te blinddoeken voor onze klimaatactieplan-actie bij het provinciegebouw. Nieuwe gezichten ook, die we graag verwelkomen!

Welkom aan onze deelnemers!

Leuven is behalve hoofdstad van Vlaams-Brabant ook dé klimaatstad van Vlaanderen die 55% CO2-reductie wil realiseren tegen 2030. Leuven is dan ook niet toevallig één van de 100 steden die de Europese Commissie uit 400 steden koos voor de missie ‘100 Climate-Neutral and Smart Cities by 2030’. Leuven is daarmee een pionierstad voor het Klimaat. Hoe maak je zulke grote ambities waar? Hoe krijg je je inwoners mee voor de Roadmap voor de stad en haar inwoners? Katrien Rycken, directeur Leuven 2030 en Roadmapmanager, vertelt het ons.

Waarom alle partners aan boord hebben voor zo een omvangrijk en dringend project belangrijk is, legde directeur Katrien Rycken ons met handen en voeten uit.

Het Hooverplein In 2030 met blauw-groene dooradering
Bij de les!

Dan is het de beurt aan GvK-Limburg. Grote broer GvK-Limburg is al drie jaar erg bedrijvig. Beierende klimaatklokken, ‘Winkeldeuren toe’, praten over het klimaat, de Noord-Zuidas met de sneltram, de Groene Delle en de Dwaze Grootouders voor het Klimaat, de zandwinning in Kaulille, het grote bib-project in Genk, de Klimaatdoeken, het Kolmenhof in Tessenderlo…   GvK Limburg heeft een lange adem en ze scoren. Hoe ze dat hebben aangepakt en wat ze zelf hebben geleerd, vertelde ons klimaatopa John Gielen.


Dan spreekt Geert Vanistendael, GvK ambassadeur en trouwe koploper in klimaatbetogingen, de Grootouders aan op hun verdomde verantwoordelijkheid. Wij waren gewaarschuwd. In de jaren ’70 al van de vorige eeuw. Wij lieten bedrijven en politici begaan. Wij holden mee. Wij grepen niet in, al wisten we het. Wij lieten hen begaan, denkend dat het zo’n vaart niet zou lopen. Gletsjers en poolijs smolten. “Die derwaart gaan en keren niet,”  kreeg Heer Halewijn te horen van zijn moeder. Zij wist al van tipping points!

Ik heb gezegd. Nu is het verdomd aan jullie!!!

Lees hier de “onaangename overpeinzingen“. De tekst van de performance verscheen ook in Dewereldmorgen.


Waarom Energie-coöperatieven ook voor Grootouders belangrijk zijn.

In de marge van onze startdag hadden de Grootouders ook aandacht voor de belangrijke rol van energie-coöperatieven. Zij investeren het geld van hun coöperanten in hernieuwbare energie, voornamelijk in lokale zonne- en wind-energie. Een voorbeeld: zonne-installaties op de daken van publieke gebouwen, maar even goed bij privé-coöperanten. In een coöperatieve blijven de winsten in de organisatie en zijn de prijzen doorgaans interessanter dan bij de grote energiebedrijven. In onze provincie zijn momenteel vijf lokale energie-coöperatieven actief: ECoOB (in Leuven en Oost-Brabant), Navitas (in het Demerbekken in Oost-Brabant en Limburg), Druifkracht (in de Druivenstreek), PajoPower (in het Pajottenland) en Noordlicht (ten noorden van Brussel, Zaventem). Info over burgerenergie vind je hier. Grote broer Ecopower bestaat al 30 jaar en is actief in heel Vlaanderen.


Foto’s © GvK – met dank aan Marina en Jack Delaey, Herman Baeyens, Herman Teule, Marleen De Vry


“Geert Van Istendael steunt Grootouders voor het Klimaat”

Een opmerkelijke aanwezige afgelopen zaterdag tijdens de startdag van de Vlaams-Brabantse afdeling van de Grootouders voor het Klimaat in Leuven was auteur Geert Van Istendael. Ik had met hem een kort gesprek voor Radio 2 Vlaams-Brabant. (Luc Vanheerentals in DeWereldMorgen)


Dat we nu ook officieel bestaan, kwam zelfs vrt ter ore.


Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .