Nonnenbos-Kemzeke-landscape

Help mee bossen redden! Geen bosverlies meer!

Het hoopvolle nieuws: Groene Delle gered. Klimaatbomen aangeplant in Alken.

Eerst het goede nieuws. Hoewel de hoeveelheid natuur die per dag in Vlaanderen verdwijnt nog angstaanjagend hoog blijft, tonen zich de eerste tekenen van een kentering. Sinds de Groene Delle en sinds de klimaatopwarming voelbaar wordt, realiseren mensen zich de waarde van bos, bomen en water.

Bedrijven en natuurverenigingen beginnen elkaar te vinden. Zo bijvoorbeeld in Alken waar Cristal brouwerij Alken-Maes en Natuurpunt vorig weekeinde samen de eerste klimaatbomen hebben geplant.

Dit weekend is de jaarlijkse plantenverkoop van Natuurpunt Limburg in Alken gestart. Daar zet de Cristal brouwerij van Alken-Maes ook de schouders onder, met de verdeling van 3.000 klimaatbomen, die sterk genoeg zijn om zeer droge periodes te overleven. Zo krijgen Limburgers de kans om te helpen in de strijd tegen klimaatverandering. “We hebben dit jaar opnieuw hitterecords gebroken en we kregen te maken met zeer droge periodes. Daar zijn niet al onze inheemse boomsoorten tegen opgewassen, dus planten we nu klimaatbomen zoals de meidoorn, die beter bestand zijn tegen de klimaatsverandering”, aldus Carolus in het Laatste Nieuws. Dat Alken-Maes naast bier brouwen nu ook bomen plant, is een verrassing. “Maar we zetten ons al langer in voor duurzaamheid”, zegt CEO van Alken-Maes Annick Vincenty. “Denk bijvoorbeeld aan onze CO2-uitstoot die sinds 2008 met 70 procent is gedaald. Bomen aanplanten is een belangrijke manier om die uitstoot nog meer te verminderen, dus zetten we ons op die manier extra in voor schone lucht”, aldus Vincenty.”

“Ook Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir was van de partij.  “Zeker tijdens de coronacrisis is duidelijk geworden hoe belangrijk voldoende bos en natuur is voor ons mentale welzijn. Daarom zijn we des te meer vastberaden om Vlaanderen te vergroenen en 4.000 hectare bos tegen 2024 waar te maken”, aldus Demir. “

Maar hoe staat het elders in Vlaanderen met bedreigde bossen?

Nonnenbos Kemzeke moet blijven

Voor twee bedreigde bossen in de provincie Oost-Vlaanderen, twee blunders van omgevingsprojecten, is het vonnis geveld. Het gaat om het Nonnenbos in Kemzeke en een mountainbikeschoolproject midden in bosgebied in Waasmunster. Abllo vzw neemt het op voor deze bossen samen met buurtbewoners. Contactpersoon is Jenny De Laet, beleidsmedewerker ABLLO vzw en research associate UGent. Voor beide bossen werd een bezwaarschrift ingediend. Zie onderaan dit bericht. Voor het bos in Waasmunster loopt de beroepsprocedure nog. Voor het Nonnenbos is die procedure afgesloten maar de petitie voor het bos loopt nog wel.

Het Nonnenbos in Kemzeke is een oud historisch boscomplex van meer van 2000m² met oude, gezonde inheemse bomen. Daar wil men 18 gestapelde sociale woningen plaatsen die bovendien nog niet aan de klimaatnormen en comfortnormen zullen voldoen. Dat is onaanvaardbaar in volle klimaatcrisis. ABLLO vzw is daartegen in beroep gegaan samen met buurtbewoners en Natuurpunt. De deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen beslist vermoedelijk deze week nog. Wacht dus niet met de petitie te tekenen! ABLLO vzw hoopt dat de buurtbewoners nog verdere stappen zullen ondernemen. Als dat zo is, zullen de Grootouders hierover berichten.

Hier vind je meer info, een situeringskaartje en de petitie.

Hier vind je het facebookbericht over het Nonnenbos in Kemzeke.


Waasmunster – mountainbikeschool midden in een boscomplex

Waasmunster wil een mountainbikeschool aanleggen op een open terrein binnen een boscomplex.  Ook daartegen heeft  ABLLO vzw beroep aangetekend en zou herbebossing met open karakter moeten gebeuren. Steun het beroep rond de inplanting van een mountainbikeschool midden in een bosgebied.

Meer over de formaliteiten en het rolrecht bij een beroepsprocedure bij de provinciale deputatie vind je hier. Argumenten vind je in onderstaand bezwaarschrift van ABLLO.

Andere bedreigde bossen

Zennebeemdenbos Mechelen: De petitie voor het Zennebeemdenbos in Mechelen loopt nog.

Het Scheutbos in het Meetjesland is momenteel bedreigd.

Akkerbos Gent: Voorlopig wellicht gered na vele bezwaren.

Lillo bosgebied: LILLO natuur filmpje – Vraag is om dit natuurgebied ook als natuurgebied te klasseren.

Bornem bos: Groot natuurgebied cluster Bornem van het Sigmaplan van de Vlaamse Gemeenschap

Kluisbos in de Vlaamse Ardennen: Eigenaars willen een villa bouwen in dit bos.

Essers Wilrijk 2013 werd gekapt om ‘dringende economische redenen’. Is nu een lege parking.

Tenslotte meldt Bos+ dat straatbomen in acuut gevaar zijn.  8 verenigingen waaronder BOS+ stappen naar Grondwettelijk Hof.

Geredde bossen

De redding van het Lappersfordbos in Brugge in 2016 blijft een opsteker. “Het Lappersfortbos blijft groen. Mede door bezetters breidt industriezone niet meer uit.”

Ook het Essersbos in Genk mag van de Raad van Vergunningenbetwistingen niet worden gekapt.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .