Hendrik Opdebeeck

Hendrik Opdebeeck

Hendrik Opdebeeck is emeritus-hoogleraar filosofie en economie (Universiteit Antwerpen) en was er tot voor kort titularis van de Leerstoel Economie van de Hoop. Hij publiceerde in talrijke al dan niet internationale tijdschriften en boeken. Zijn laatste boek in het Nederlands heeft als titel Zingeving in Ecologie (Pelckmans).

Hendrik Opdebeeck aarzelt niet een publiek standpunt in te nemen over het gebrek aan burgerzin en wilskracht als het de klimaatcrisis betreft. Ook in onder meer de bedrijfswereld en de politieke wereld.

Nu wordt hij ambassadeur van Grootouders voor het Klimaat. Dit is de motiveringstekst waarin hij “zijn nek uitsteekt”:

Graag ga ik in op de uitnodiging om ambassadeur te worden van Grootouders voor het klimaat. Aanvankelijk twijfelde ik of ik zou ingaan op deze fijne uitnodiging. Ik was spontaan van mening dat iedereen die zich op een of andere manier inzet voor het klimaat, feitelijk ambassadeur genoemd mag worden. Gezien echter de klimaatzaak tegen de achtergrond van andere crisissen in een stroomversnelling terechtkomt, dringen zich steeds meer systeemveranderingen op. Vrijwillige inzet en gedragsverandering vergen daarom meer dan ooit een geïnspireerd structureel kader waarbij ook ambassadeurs in de eigenlijke betekenis van het woord, hun nek uitsteken.

Hartelijk welkom, Hendrik Opdebeeck!


Foto: © Tim Theo Deceuninck

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .