Herman Teule is oriëntalist en gepokt en gemazeld in de ingewikkelde wereld van het oosters christendom van het Midden-Oosten tot India. Hij doceert ook ‘christendom en islam’. Dat in de oosterse kerken de aandacht voor de schepping er duidelijk de dimensie van ‘bezorgdheid voor het klimaat’ bijkrijgt, stemt hem hoopvol.
“Natuurlijk wil ik grootouder VOOR het klimaat zijn. Geboren in 1948 ben ik onbewust opgegroeid met de veronderstelling dat we het in een na-oorlogs Europa beter zouden hebben dan onze ouders, meer kansen zouden hebben, ons meer konden ontplooien… En dat is een realiteit geweest: de kansen die ik gehad heb, enorm ! Maar die lijn kan je niet zomaar doortrekken. Politieke ontwikkelingen en evoluties die met het klimaat samenhangen dwingen ons te bezinnen over hoe het verder moet en keuzes te maken, persoonlijk en politiek. Willen onze kinderen (4) en kleinkinderen (ik heb er 8) een uitdagende toekomst hebben, zoals ik die zelf heb gehad, dan moeten we nu mondiaal denken, in termen van gelijkheid en kansen voor ieder, en beslissingen nemen om onze rijke westerse levensstijl aan te passen en onze manier van leven te veranderen, want die neemt een hypotheek op wat onze aarde aankan.
Oosterse kerken – de studie daarvan is mijn vak – worden vaak verweten wereldvreemd te zijn. Met grote instemming lees ik de boodschappen van de Oecumenische patriarch van Constantinopel, vaak aangeduid als de “Groene Patriarch”: “we zijn respectvolle pelgrims op aarde. We moeten los van wat ons aanstaat als individu, op weg naar wat de wereld in haar totaliteit nodig heeft”, een doordenker. “
Herman Teule Hoogleraar oosters christendom, Universiteit van Leuven en Salzburg.
Reactie toevoegen