DSC03494 24 juni AABB

Hoe de meest vervuilende industrieën ook onze politiek vervuilen

Marleen De Vry naar George Monbiot in The Guardian, 7aug. 2019

De fossielebrandstoffenlobby krijgt het behoorlijk op de heupen van alle publieke aandacht voor de klimaatcrisis. En dus ziet ze zich genoodzaakt om overal invloed en macht te kopen om de eigen belangen veilig te stellen. In het VK, de VS, Brazilië, Australië en vele andere landen zwaaien pollutocraten nu de plak. Niet toevallig valt de dreigende ineenstorting van onze ecosystemen dus samen met toenemende afbraak van de publieke dienstverlening. Net op het moment dat we boven eigenbelang en kortetermijndenken moeten uitstijgen, verdedigen regeringen overal ter wereld het meest bekrompen en smerigste eigenbelang.

De ecosystemen op aarde begeven het inderdaad angstwekkend snel. Grote bosbranden razen door Siberië en Alaska en gaan diep door veenbodems. Zo komt eeuwenlang  opgeslagen CO2 en methaan massaal vrij. In juli 2019 alleen al ging het om evenveel CO2  als in Oostenrijk op een heel jaar, genoeg om een verwoestende spiraal van klimaatfeedbacks op gang te trekken. Een stortvloed van smeltwater gutste nu al over de ijskap van Groenland bij een temperatuur van 15°C, terwijl modellen dit onheil pas voorspelden voor 2070! Een andere studie toont dat het dooien van de permafrost in het Canadese Hoge Noorden al een feit is, 70 jaar eerder dan voorspeld! Ook de oceaangletsjers smelten in ijltempo – 10 tot 100 keer sneller dan verwacht – vooral onder water.

In Europa zorgden de recordtemperaturen van vorige maand voor best wat ongemak, maar in zuidwest Azië bereiken de temperaturen nu een punt waarop het menselijk lichaam het niet meer uithoudt. Steeds meer mensen zullen airco nodig hebben om te overleven, maar de enorme energievraag van die airco’s creëert een nieuwe feedbackspiraal. En wie geen airco kan kopen, moet sterven of verhuizen. De klimaatcrisis ontheemt nu al meer mensen dan armoede of oorlog; ze creëert zelfs extra armoede en oorlog.

Een recente paper in Nature geeft ons weinig hoop om binnen de 1.5°C globale opwarming te blijven tenzij we bestaande infrastructuur voor fossiele brandstof voortijdig sluiten. Zelfs als we geen kolen- of gasinstallaties bijbouwen, overschrijden we de drempel immers al. Vroegtijdige sluiting van installaties geeft ons 50% kans om binnen de afspraken van Parijs te blijven. Helaas gaan regeringen zowat overal door op het verwoestende pad van de fossiele energie.

Sterker. De olie- en gasindustrie trekt de komende 10 jaar nog eens 4,9 triljoen dollar uit om nieuwe reserves te exploreren en te ontginnen, terwijl we ons helemaal niet kunnen veroorloven om die brandstoffen ooit te gebruiken. Volgens het IMF subsidiëren regeringen jaarlijks de exploitatie van fossiele brandstoffen voor maar liefst 5 triljoen dollar, veel meer dan ze uitgeven aan andere wezenlijke zaken. De VS spenderen 10 keer meer aan dit soort waanzinnige subsidies dan aan het nationaal onderwijsbudget. Vorig jaar verstookte de wereld dan ook meer fossiele brandstof dan ooit tevoren.  

Een analyse van Barry Saxifrage in de Canadese National Observer toont aan dat de helft van alle fossiele brandstoffen pas na 1990 zijn verbrand. Hoewel ook hernieuwbare en nucleaire energie toen in de lift zaten, vergrootte de kloof met de fossiele brandstoffen gestaag. Wat de doorslag geeft, zijn dus niet de goede initiatieven die we nemen, maar de slechte initiatieven die we stoppen. Voor de sluiting van achterhaalde infrastructuur is evenwel de interventie van een overheid nodig. Helaas intervenieert de overheid in vele landen niet om de mensheid te beschermen tegen de existentiële bedreiging van fossiele brandstoffen, maar wel om de fossielebrandstofindustrie te beschermen tegen de bedreiging van publiek protest.

First People’s protest in Canada

In de VS hebben wetgevers in 18 staten wetsvoorstellen ingediend om het protest tegen pijplijnen voortaan te criminaliseren. Zo drukken ze democratisch protest de kop in op last van de olie-industrie. In juni diende Trumps regering zelfs federale wetsvoorstellen in die 20 jaar gevangenis voorzien voor het verstoren van de aanleg van pijplijnen. Ook Canada arresteert natives die tegen pijplijnen protesteren.

Global Witness rapporteert dat verscheidene regeringen naar het voorbeeld van de Filippijnen hebben opgeroepen tot moord op milieubetogers. Dat proces begint met retoriek waarin burgerprotest als extremisme en terrorisme wordt gebrandmerkt, wijzigt vervolgens de wetgeving en criminalizeert tenslotte alle inspanningen om de planeet te beschermen. Deze criminalizering maakt uiteindelijk de weg vrij om fysieke aanvallen en moord te legitimeren. Een vergelijkbare demonizering is al aan de gang in het VK, met de publicatie door Policy Exchange – een lobbygroep met duistere financiering – van een rapport dat Extinction Rebellion door het slijk haalt. De BBC gaf het rapport aandacht op meerdere platformen, zonder vermelding van wie het rapport financierde.

Geheim gefinancierde lobbygroepen als de TaxPayers’ Alliance, het Adam Smith Instituut en het Instituut voor Economische Zaken leverden ook de belangrijkste adviseurs voor de regering van Boris Johnson. Johnson vertrouwde niet toevallig zijn klimaatbeleid toe aan een fervente voorstandster van fracking en zijn minister voor transport was recent nog voorzitter van de British Infrastructure Group, waar hij onverkort aanstuurde op de expansie van wegen en luchthavens. The Guardian onthulde onlangs ook documenten die Johnsons adviseur Crosby linkt aan promotie voor de steenkoolindustrie op Facebook.  

Wat we hier zien heeft alles weg van de ontknoping van de Pollutieparadox. Het feit dat de vuilste industrieën weinig publieke steun krijgen, is voor hen een sterke incentive om te investeren in politiek en zo de bedrijfsresultaten te krijgen die zij willen en wij niet. Zij financieren politieke partijen, lobbygroepen en denktanks, valse ‘grassroot’ organisaties en duistere advertenties of fake news op sociale media, met als resultaat dat de politiek momenteel mee gestuurd wordt door de meest vervuilende industrieën.

Intussen worden wij gewaarschuwd tegen ‘extremisten’ die op straat komen tegen de ecocide. Maar de extremisten die we echt moeten vrezen zetelen tegenwoordig in regeringen.  

PS 1 – Alles over de verwoestende branden in arctisch gebied – hun omvang, de oorzaken, de gevolgen – vind je in dit artikel ‘Arctic wildfires: How bad are they and what caused them?

PS 2 – Zowat 60% van alle YouTube video’s over het klimaat gaan in tegen de wetenschappelijke consensus dat wij mensen verantwoordelijk zijn voor de klimaatopwarming. Ze ‘kapen’ vaak technische termen om geloofwaardig te lijken en vele filmpjes verkondigen bovendien samenzweringstheorieën. Dat bleek uit onderzoek van Dr Joachim Allgaier van RWTH Aachen University.

Eén antwoord

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .