CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 90

Hoe groen kleuren de debatten in Europa ?

Hoe zit het intussen in Europa, waar er afgelopen weken hevig gedebatteerd werd over het corona herstelfonds en de Europese meerjarenbegroting ? Corona en klimaat : blijven ze samen sporen ? Klimaatactiviste Anuna Dewever voorspelde in een interview met onze redactie We zijn nog maar pas begonnen onlangs dat de ambitieuze voorstellen van de Europese Commissie gehavend uit de discussies met de Europese Raad zouden komen.. De klimaatjongeren zijn op dit moment in elk geval erg ontgoocheld en schreven een open brief aan de Europese regeringsleiders. Parlementsvoorzitter David Sassoli is sceptisch, klimaatexpert Jos Delbeke en politicoloog Hendrik Vos zijn optimistischer.

Op 21 juli 2020 sloten de 27 staatshoofden en regeringsleiders in de Europese Raad een akkoord over het herstelfonds en de meerjarenbegroting na één van de langste toppen uit de geschiedenis van de EU. Alvast Europees parlementsvoorzitter David Sassoli was scherp : “Het akkoord over de meerjarenbegroting brengt de Green Deal en de digitale agenda in gevaar”, zei hij op een persconferentie na het akkoord van de 27 staats- en regeringsleiders.

Green Deal in gevaar ?

David Sassoli
© EU-parlement (CC BY 2.0)

“Het parlement verwelkomt de 750 miljard euro van het Herstelfonds dat de Coronacrisis moet aanpakken, alhoewel het betreurt dat van de 750 miljard euro i.p.v. de voorgestelde 500 miljard slechts 390 miljard aan subsidies aan landen verdeeld zal worden.”, aldus Sassoli. Maar het parlement heeft vooral fundamentele bezwaren bij de meerjarenbegroting. Daarin werd door de Europese Raad fel besnoeid ten nadele van de Green Deal, digitalisering, economische weerbaarheid en ongelijkheid.

Is er reden tot ongerustheid ? De klimaatjongeren zijn verontwaardigd (de open brief van Greta, Anuna, Adélaïde en Luisa is duidelijk genoeg), klimaatexpert Jos Delbeke en politicoloog Hendrik Vos reageren eerder positief.

Jos Delbeke : “Dit is een game-changer, een historisch akkoord”. Hendrik Vos : “het is minder geworden dan wat op tafel lag, maar dat was dan ook heel veel. Wat overblijft is nog altijd meer dan wat het was”.

“De klimaatjongeren hebben een punt”

Onder druk van de “zuinige landen” werd er onder andere ook gesnoeid in de klimaatmaatregelen, zegt Hendrik Vos. “Alle investeringen in fossiele brandstoffen werden afgeraden..Maar waar de klimaatjongeren wel een punt hebben is dat ze zich afvragen wat de doorslag zal geven bij een investering : concurrentiekracht of klimaat?”

Het is afwachten nu hoe het Europees parlement uiteindelijk zal beslissen over het herstelfonds en de meerjarenbegroting. Feit is in elk geval dat corona en klimaat hand in hand gaan in de discussies op Europees niveau met als centrale vraag : zal de herstart van de economie na corona duurzaam zijn of wordt het het oude normaal ? Wij blijven intussen onze grote steun betuigen aan de klimaatjongeren die aandringen op urgentie en “behandel de ecologische crisis als crisis”.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .