centraal spandoek en kasteel nucleaire top brussel

Hoe kernenergie zich in het klimaatdebat wrikt

Donderdag 21 maart had in Brussel een top over kernenergie plaats, georganiseerd door premier De Croo en het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). Kernenergie is een erg controversieel onderwerp en dat was die donderdag ook duidelijk.

De bijeenkomst had plaats in de schaduw van het Atomium, in een van de paleizen op de Heizel. De plek was goed gekozen want het Atomium luidde in de jaren 50 van vorige eeuw de nucleaire tijd in. De locatie van de top was hermetisch afgesloten door de ordegroepen, al slaagden actievoerders van Greenpeace erin om de vergaderzaal te bereiken. Aan de andere kant van de hekken hadden actiegroepen post gevat. Er waren twee manifestaties. Een waar voorstanders van de nucleaire energie de voordelen van kernenergie belichtten: geen CO2 uitstoot dus de redding van ons klimaat. En een waar de tegenstanders een andere narratief lieten horen: kernenergie is gevaarlijk, te traag, te duur en een bron van radioactief afval. De slogan van deze laatste groep was: ‘Nuclear fairy tales = climate crisis’.

Wereldwijde verklaring

Meer dan zeshonderd organisaties wereldwijd, waaronder Grootouders voor het Klimaat, lanceerden die donderdag ook een verklaring ‘Veilige, betaalbare en klimaatvriendelijke energie voor iedereen’. Kort gezegd stellen deze organisaties dat de ontwikkeling van nieuwe kernenergie te traag is om de klimaatnood aan te pakken: “ Kerncentrales in ontwikkeling hebben ernstige vertraging opgelopen en zullen dit decennium geen zinvolle bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van koolstofemissies. Terwijl de uitstoot van broeikasgassen in 2030 drastisch moet zijn verminderd om de wereldwijde temperatuurstijging te beperken tot minder dan 1,5 graad. Wat wij nodig hebben is een 100% hernieuwbaar energiesysteem in combinatie met energie-efficiëntie en maatregelen om overmatig energieverbruik te voorkomen.”

De verklaring gaat verder: “Kernenergie is veel duurder dan hernieuwbare energie. De kosten van de nieuwe centrales lopen nu al uit de hand nog voor ze zijn gerealiseerd. Hernieuwbare energiebronnen daarentegen zijn goedkoper dan ooit tevoren en dalen sterk in relatieve kosten ten opzichte van kernenergie. Kernenergie is gevaarlijk. Van de winning van uranium tot radioactief afval, de productie van kernenergie is een risico voor de gezondheid, de veiligheid en het milieu. And last but not least: kernenergie kan worden gebruikt als militair doel en verhoogt het risico op de verspreiding van kernwapens over de wereld, het gebruik van verarmd uranium en atoombommen.“

Snoeiharde analyse

De aanwezigen op deze contramanifestatie hadden zich verkleed als sprookjesfiguren en hadden een sprookjeskasteel opgetrokken. Een aantal sprekers van over de hele wereld; Duitsland, Groot-Brittannië, De Verenigde Staten van Amerika, Rusland, Japan,… doorprikten elk een of ander aspect van het nucleaire energiesprookje. Onder hen was professor doctor emeritus Aviel Verbruggen, oud-hoogleraar milieueconomie aan UAntwerpen en ambassadeur van Grootouders voor het Klimaat. Zijn uitgangspunt is dat nucleaire energie virtueel failliet is. Verbruggen: “Het voortbestaan ervan hangt af van buitensporige subsidies door regeringen. Klimaatverandering is nu het excuus voor de ‘plundering’.”

Aviel Verbruggen, nucleaire top brussel

De analyse van de professor was snoeihard: “Net als de lobbyisten voor fossiele brandstoffen is de IAEA stiekem de klimaatconferenties binnengeslopen. IAEA schendt de essentiële principes van de IPCC-regels. Het verhindert de wetenschappelijke beoordeling van atoomenergie en negeert de publicaties van onafhankelijke wetenschappers. Het ontkent de commentaar verzonden via IPCC-procesregels, verdoezelt de onberekenbaarheid en omzeilt duurzaamheidsnormen. En het maskeert de onverenigbaarheid van atoomenergie met zonlicht- en windenergie.” Verbruggen besloot: “Er bestaat een enorme IPCC atoom-klimaatkloof. En helaas, de media en NGO’s zwijgen.”

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .