Simon-De-Schepper-5CC-768x768 ZZAA

In Memoriam GvK-ambassadeur Luc Vankrunkelsven

Met veel droefheid vernemen de Grootouders dat één van hun eerste ambassadeurs, Luc Vankrunkelsven, vandaag 15 september 2023 is overleden in zijn geliefde Brazilië. Ondanks zijn vergevorderde ziekte heeft hij daar nog samen met begeleiders Siska en Herman ‘Destruição e recuperação’, de Portugese versie van ‘Vernietiging en herstel’ kunnen voorstellen. In een rolstoel, maar met veel wilskracht en presence. Deze laatste missie startte in de Belgische Ambassade in Brasília. Dan volgden ontmoetingen met leiders van sociale bewegingen, studenten en professoren in Goiânia, Salvador, Rio Pomba, Juiz de Fora en Chapecó. Onderweg waren er ontmoetingen met de Tupinamba en de Guaraní, inheemse volken die hem nauw aan het hart lagen. Het weerzien deed Luc immens veel deugd maar eiste zijn tol. In Chapecó begaf zijn gezondheid het. Luc is vredig heengegaan. Hij werd 67 jaar.

Bij de Grootouders voor het Klimaat kennen we ambassadeur Luc Vankrunkelsven als landbouwexpert en onverdroten voorvechter van agro-ecologische landbouw. Geen vergadering of geen te publiceren boek was hem teveel. Tot in de kleinste gemeenten droeg hij de boodschap uit dat “de huidige landbouw, met het intercontinentaal verslepen van voedsel en veevoedergrondstoffen, deel is van het klimaatprobleem, terwijl diezelfde landbouw juist deel van de oplossing kan zijn.” Hoewel hij al erg verzwakt was, organiseerde hij op 30 april nog mee het Boerendebat van GvK Vlaams-Brabant en Boerenforum in de abdij van Averbode. Wij zijn hem daar immens dankbaar voor. “Het klimaat begint op de akkers. De verandering ligt op ons bord.” Dat zal ons blijvend inspireren.

Wij wensen de familie, de naaste vrienden van Luc en zijn confraters Norbertijnen van Averbode veel sterkte bij dit grote verlies.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .