Simon-De-Schepper-5CC-768x768 ZZAA

In Memoriam GvK-ambassadeur Luc Vankrunkelsven

Met veel droefheid vernemen de Grootouders dat één van hun eerste ambassadeurs, Luc Vankrunkelsven, vandaag 15 september 2023 is overleden in zijn geliefde Brazilië. Ondanks zijn vergevorderde ziekte heeft hij daar nog samen met begeleiders Siska en Herman ‘Destruição e recuperação’, de Portugese versie van ‘Vernietiging en herstel’ kunnen voorstellen. In een rolstoel, maar met veel wilskracht en presence. Deze laatste missie startte in de Belgische Ambassade in Brasília. Dan volgden ontmoetingen met leiders van sociale bewegingen, studenten en professoren in Goiânia, Salvador, Rio Pomba, Juiz de Fora en Chapecó. Onderweg waren er ontmoetingen met de Tupinamba en de Guaraní, inheemse volken die hem nauw aan het hart lagen. Het weerzien deed Luc immens veel deugd maar eiste zijn tol. In Chapecó begaf zijn gezondheid het. Luc is vredig heengegaan. Hij werd 67 jaar.

Bij de Grootouders voor het Klimaat kennen we ambassadeur Luc Vankrunkelsven als landbouwexpert en onverdroten voorvechter van agro-ecologische landbouw. Geen vergadering of geen te publiceren boek was hem teveel. Tot in de kleinste gemeenten droeg hij de boodschap uit dat “de huidige landbouw, met het intercontinentaal verslepen van voedsel en veevoedergrondstoffen, deel is van het klimaatprobleem, terwijl diezelfde landbouw juist deel van de oplossing kan zijn.” Hoewel hij al erg verzwakt was, organiseerde hij op 30 april nog mee het Boerendebat van GvK Vlaams-Brabant en Boerenforum in de abdij van Averbode. Wij zijn hem daar immens dankbaar voor. “Het klimaat begint op de akkers. De verandering ligt op ons bord.” Dat zal ons blijvend inspireren.

Wij wensen de familie, de naaste vrienden van Luc en zijn confraters Norbertijnen van Averbode veel sterkte bij dit grote verlies.


Ga

tot het einde der aarde

tot het uiterste

daar zal liefde zijn

Ga

< Herman Verbeek


Ook in Brazilië laat het heengaan van Luc Vankrunkelsven een grote leegte na, getuige deze fragmenten uit het aangrijpende afscheidsverhaal van medestander en vriend prof. Neuri A. Alves uit Chapecó.

“Helaas werd de indruk die ik had toen ik hem weer ontmoette op het vliegveld van Chapecó bevestigd. De reis was te zwaar geweest, zijn lichaam was aan het instorten. Zijn laatste reisroute ontmoette de route van zijn eigen leven, op de plek waar hij 23 jaar geleden zijn reizen in Brazilië was begonnen. (…)

Behalve van zijn lichaam nam ik afscheid van de Europeaan die van onze inheemse volken hield, een Braziliaanse ziel. De stem van de volkeren van het water en de bossen, het manifest van de traditionele gemeenschappen, de ogen die zagen en de schreeuw die internationaal de vernietiging van het Cerrado-bioom aan de kaak stelde. Daar rustte de zoon van de veearts die hem liet kennismaken met het leven op het platteland, met het contact met de boeren, die zijn ziel overspoelde met de verhalen van de Amerindiaanse volkeren.

Ik zal de herdenkingsdienst de dag na zijn dood niet vergeten. Ik zal het Guarani-gezang niet vergeten dat de geesten aanriep om zijn reis te verlichten.

En deze vrijdag 29 september, wanneer hij aankomt in zijn land, zal ook op het land de Landloze Arbeidersbeweging (MST) 1000 bomen planten in de nederzetting Conquista na Fronteira in Dionísio Cerqueira, in de staat Santa Catarina. En ze zullen hulde brengen aan deze Belg met een Braziliaans hart, een intercontinentale ziel en de strijdbare geest van sociale bewegingen. – Het planten van bomen is ook het planten van herinneringen, van een lang leven – net zo lang als zijn dromen, zijn intercontinentale Wezen.”

Nu je terug thuis bent, rust in vrede!!!

                                                                                 Neuri A. Alves, Chapecó/SC, 28 september 2023

Eén antwoord

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .