0 DSC04047 maskers AA

Ineos struikelt … over stikstof

Even opfrissen. Een jaar geleden kreeg Ineos van de Provincie Antwerpen en vervolgens van de Vlaamse Regering een omgevingsvergunning om  – ongelooflijk maar waar – een nog volledig fossiele ethaankraker te bouwen. Het bedrijf sleepte zelfs een mega-waarborg van een half miljard euro Vlaams belastinggeld uit de brand. CEO Jim Ratcliffe beloofde daarbij het onmogelijke. Over tien jaar zou zijn ethaankraker klimaatneutraal zijn. That was it. Behalve dat hij voor zoveel larie en apekool ‘the great con of the year award’ in ontvangst mocht nemen van de verzamelde milieuorganisaties, die gezamenlijk ook beroep aantekenden.

Ook de Nederlandse provincies Noord-Brabant en Zeeland deden dat. Zij wezen op te verwachten nadelige milieueffecten in de gemeenten die het dichtst bij de grens en Ineos liggen. Het gaat dan vooral over natuurgebieden, in Noord-Brabant met name over de ‘Brabantse Wal’. Zij kreunen al onder de hoge stikstofuitstoot in Nederland zelf. De met de losse pols geschatte bijkomende emissie van Ineos dreigt de Noord-Brabantse stikstofreductie-inspanningen onderuit te halen.

De Raad voor Vergunningsbetwistingen gaf de provincie Noord-Brabant op 20 juli alvast gelijk en oordeelde in zijn arrest dat de Vlaamse regering inderdaad onvoldoende heeft aangetoond dat de bijkomende stikstofuitstoot van Ineos geen risico inhoudt voor de instandhoudingsdoelen voor de “Brabantse Wal” net over de grens. Volgens de Raad heeft de Vlaamse Regering zelfs ‘routinematig en achteloos’ het besluit genomen dat er geen significante milieueffecten zullen optreden. Niet mals voor hét prestigeproject van de Vlaamse regering. De Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigt dan ook de omgevingsvergunning voor Port of Antwerp’s paradepaard en ‘game changer’ ‘Project One’.

Hoe het dan zit met de fundamentele bezwaren die vanuit Vlaamse milieuorganisaties zijn aangevoerd? Daarover is er nog geen uitspraak. Evenmin over de procedure van de provincie Zeeland. Maar dat de vergunning voor Ineos aan alle kanten rammelt, is duidelijk.

Antwerps burgemeester De Wever heeft alvast aangedrongen om nu toch haast te maken met het stikstofakkoord, waarover de Vlaamse Regering ei zo na struikelde.

Benieuwd of het deze regering überhaupt lukt om voor een keer niet ‘routinematig en achteloos’ een broodnodig akkoord te  bereiken! Over uiterlijk zes maanden moet dat akkoord immers rond zijn.


Meer op vrtnws, in De Standaard, De Tijd, De Morgen, Gazet van Antwerpen, De Morgen 2, hetlaatstenieuws

Ook de Ineos-vestiging in Geel verslikt zich in stikstof. Minister Demir legde de stikstofuitstoot daar in maart al aan banden.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .