Klimaatmars 20 - Brussel 24-5-2019 380 (c)André Ingelberts_169

We spraken met Anuna De Wever

Grootouders voor het Klimaat publiceert op deze website een interview met Anuna De Wever over de klimaatbeweging na corona. Een wakkere Anuna die open spreekt over haar stage, haar toekomstplannen en vooral over de toekomst van de beweging die haar zo na aan het hart ligt. Ook over de rol van Europa in de mondiale systeemcrisis die niet wacht terwijl we ons door onze huidige gezondheidscrisis heen werken. En over het belang van wetenschap. En… Het hele interview lees je in We zijn nog maar pas begonnen.

Wie kent Anuna niet, de jonge vrouw die in januari 2019 “aan de keukentafel” met haar vriendin Kyra Gantois de beweging Youth for Climate (Y4C) begon. Op enkele weken tijd werd ze het boegbeeld van de Vlaamse klimaatjongeren. Bosbrossers en klimaatspijbelaars werden hun geuzennamen. Week na week betoogden ze in hun Schoolstakingen voor het klimaat tegen het uitstelgedrag van de wegkijkende overheid als het op deugdelijk klimaatbeleid aankomt. Hun protest werd gauw door volwassenen opgepikt, bezorgde burgers, vaak gewone mensen en gezinnen die begaan zijn met de toekomst. Want de jongeren hadden gelijk. Dat zegden ook de wetenschappers – en ook zij liepen mee.

Kyra Gantois en Anuna De Wever op 24 mei 2019

Wie nu denkt dat de beweging is leeggelopen, dat de coronacrisis het einde betekent van de klimaatacties…, kan maar beter het interview lezen dat we hadden met Anuna. Ze is militant als vanouds, spreekt vrij en vrank, en heeft haar klare kijk op het probleem nog aangescherpt. Ze hoopt en vreest. Je leest het volledige gesprek hier op onze site.


Illustratie bovenaan: Klimaatmars 24 mei 2019: foto André Ingelberts

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .