IPCC 52e sessie Parijs Unescogebouw

Kinderen van 8 tot 15 jaar brachten ‘Steps for Change’ op het plenum van de 52e sessie van het IPCC in Parijs op maandag 24 februari.

Wat doet een vergadering, na de officiële opening van haar 52e sessie? Inderdaad, het verslag goedkeuren van de 51e vergadering in Monaco in september 2019 met de titel ‘Samenvatting voor Beleidsmensen van het Speciaal Rapport over de Oceanen en Cryosfeer (ijs) in een veranderend klimaat’. We publiceerden hierover al een bijdrage op 27 september. Je kan ze hier lezen.

Jacques Yves Cousteau, ontdekkingsreiziger en onderzoeker van de zee, zei ooit : ‘De zee, de grote verbinding, is de enige hoop voor de mensheid. ‘ We zitten inderdaad met zijn allen in dezelfde boot’.
Lemaître was priester-docent aan de KU Leuven. In 1927 poneerde hij als eerste de hypothese van het uitdijend heelal en in 1931 formuleerde hij als eerste de theorie van de ‘Big Bang’. Een klepper van formaat dus!

Voor België namen als observator deel aan de 51e sessie: Bruna Gaino, onderzoeksassistent, Philippe Marbaix en onze GvK-ambassadeur Jean-Pascal van Ypersele, alle drie werkzaam aan het ‘Earth and Life Institute’ van de UCL, de laatste ook nog aan het Georges Lemaître Centre for Earth and Climate Research (TECLIM). J-Pascal van Ypersele is er ook op de 52e sessie weer bij.

Het rapport werd door 104 wetenschappers uit 36 verschillende landen voorbereid door 7000 rapporten door te nemen. Ze namen ook nog eens meer dan 31.000 commentaren door van experten en regeringen uit 80 landen. Dus wanneer je nu nog eens één ‘verwaaide’ wetenschapper hoort beweren dat het allemaal zo’n vaart niet zal lopen met die opwarming en haar gevolgen, bedenk dan dat één dwaas meer onzin kan verkopen als 104 wetenschappers kunnen onderzoeken. De conclusies die in het rapport staan zijn bovendien in consensus genomen, wat betekent dat ze eerder aan de gematigde tot conservatieve kant zijn.

Zoals je uitgebreid in het rapport, en ook in ons website-artikel van 27 september kan lezen is het nieuws over de impact van de klimaatverandering op de oceanen, het pakijs en de gletsjers niet goed.

De door de mens in gang gezette klimaatverandering doet nu al grote hittegolven en verzuring in de oceanen ontstaan. Door de klimaatopwarming stijgt de zeespiegel en smelten gletsjers en permafrost. Dit alles zal ernstige gevolgen hebben voor planten, dieren, ecosystemen en miljoenen mensen. Deze gevolgen zullen blijven duren en intenser worden, ook als we uitgaan van de laagste mitigatiescenario’s.

En natuurlijk bespreekt de vergadering klassiekers zoals : het budget voor de komende 4 jaar, werkgroep Data Support voor Klimaatverandering evaluatierapporten, uitzetten van de krijtlijnen voor het 6e evaluatierapport van 2022, organisatie van het werk in IPCC in het kader van de algemene inventarisatie, vervanging van een bureaulid, gender policy en -plan bij het IPCC. Ja, ook daar zijn vrouwen nog ondervertegenwoordigd. In de groep van 104 wetenschappers die het rapport rond de oceanen en het ijs opmaakten waren 36 wetenschapsters aan de slag. Nog werk aan de winkel zo te zien. En het IPCC heeft ook een ‘Conflict of Interest Committee’. Dat comité behandeld belangengeschillen binnen het IPCC. Later hier misschien meer over.

Komen nog aan bod de komende dagen: de samenwerking met het IPBES (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services), progressierapporten uit de werkgroepen, werkgroep Nationale Broeikasgas inventarissen, communicatie en informatie.

We houden je op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .