Jan De Maeseneer__169

Jan De Maeseneer

Wéér een ambassadeur erbij. En niet van de minste. Jan De Maeseneer, geboren in 1952, studeerde in 1977 als arts af aan de Universiteit Gent en ging een jaar later als huisarts aan de slag in het wijkgezondheidscentrum Botermarkt in Ledeberg. In 1981 begon hij deeltijds als assistent te werken bij het departement Huisartsgeneeskunde en Eerstelijnsgezondheidszorg van de UGent. In 1989 doctoreerde hij met de thesis The functioning of 94 GP trainers at the State University of Ghent: an explorative research. Twee jaar later werd hij departementshoofd van de vakgroep. Bij zijn academisch onderzoek gaat de aandacht vaak naar onderwijs, gezondheidspromotie, ongelijkheid in de zorg en kwaliteit in de zorg.

Waarom Jan De Maeseneer ambassadeur wil worden? Omdat klimaat als determinator van gezondheid deze eeuw in beeld kwam.

Jan De Maeseneer : “Mijn professionele leven heb ik als huisarts in het Wijkgezondheidscentrum Botermarkt-Ledeberg en hoogleraar huisartsgeneeskunde aan de Universiteit Gent gewijd aan welzijn en gezondheid voor alle mensen. Aanvankelijk ging onze aandacht naar sociale ongelijkheid in gezondheid door armoede. Eind vorige eeuw was er een nieuwe uitdaging: hoe werken aan gezondheid in een samenleving die meer en meer divers werd? In deze eeuw kwam het klimaat als een belangrijke determinant van gezondheid in beeld. Door mijn werk in de opleiding van huisartsen in Afrika, werd ik rechtstreeks geconfronteerd met hoe klimaatveranderingen een invloed hebben op gezondheid en welzijn en aanleiding geven tot migratie en conflicten. Tijdens een recent Congres in Kampala getuigden 30 huisartsen uit 12 landen in Afrika over de impact van klimaat. Indrukwekkend, en het gaf veel stof tot nadenken!

Als grootouder van Jef, Wout, Lou, Flo en Niels, ben ik bezorgd over de toekomst van onze planeet. Terecht gaven de jongeren ons in 2019 een “wake-up” call. Dit signaal wil ik ondersteunen en versterken als ambassadeur voor de Grootouders voor het Klimaat.”

Welkom bij Grootouders voor het klimaat, Jan De Maeseneer. Het is een eer.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .