LEAD Technologies Inc. V1.01

Jane Goodall

We verwelkomen met trots en veel respect Jane Goodall, PhD, DBE (*) als Ambassadeur van Grootouders voor het Klimaat.

Dr. Jane Goodall groeide op in Londen en had al vroeg een passie voor dieren uit Afrika. Toen ze 26 was, begon ze in Gombe (Tanzania) haar baanbrekende onderzoek naar chimpansees in hun habitat. Zij observeerde de chimpansees, onze meest naaste verwanten uit het dierenrijk, niet meer van op een afstand, maar ze leefde echt met de dieren mee en gaf elk individu zijn/haar eigen naam. Haar ontdekkingen betekenden een revolutie in de wetenschappelijke inzichten in de verhouding tussen mens en dier.

In 1977 richtte ze het Jane Goodall Institute (JGI) op om haar werk wereldwijd bekend te maken en te bestendigen. In 1991 stichtte ze het programma Roots & Shoots om jongeren te inspireren zich in te zetten voor een betere wereld voor mens, dier en natuur.

Jane Goodall geeft over de hele wereld lezingen over de dreigingen, niet alleen voor chimpansees, maar voor het milieu in het algemeen – en over de hoop die ze blijft koesteren. Ook in haar boeken laat ze zien hoe innig alle levende wezens met elkaar verbonden zijn en hoe sterk de collectieve kracht is van individuele actie.


(*) Dr. Goodall is UN Messenger of Peace en Dame Commander of the Most Excellent Order of the British Empire (DBE, een hoge Britse onderscheiding).

Voor haar motivatie om Ambassadeur van Grootouders voor het Klimaat te worden richt dr. Goodall zich zelf tot u in de video hieronder (met het knopje ‘cc’ kunt u de ondertitels kiezen: geen/Engels/Nederlands). 

U kunt haar tekst ook hieronder lezen, in haar mooie Engels of in vertaling.

Foto (bovenaan): © Robert Ratzer
Video: © Jane Goodall Institute / Grootouders voor het Klimaat

PS. (16 november 2020):
Aan Jane Goodall werd een eredoctoraat van de Universiteit van Hasselt uitgereikt. Zie  UHasselt en Radio 2.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .