Met Jean-Jacques Tamba hebben we een ambassadeur met een heel bewogen levensgeschiedenis. Je kent hem misschien als een van de getuigen van de Canvasreeks Kinderen van de kolonie. Of als een van de Benidorm Bastards.
Jean-Jacques Tamba is geboren in Boma, Congo in 1940. Hij ging er naar een katholieke school en als deugniet kreeg hij er van de zweep, van de chicote. Later wordt hij boy, drager van de boodschappenmand van een Belgische vrouw. Eind jaren 50 wordt hij geselecteerd om bij de Belgische marine te gaan. Hij wordt marine-officier van de Compagnie Maritime Belge en vaart tussen Matadi en Antwerpen. Daar ontmoet hij zijn vrouw. Samen met haar baat hij 30 jaar lang het in Antwerpen erg bekende café In de Soete Naem Jesus uit. Na zijn pensionering blijft hij als vrijwilliger actief in het café van het vormingscentrum Elcker-Ik .
Zijn motivatie leest u hier:
Ik bewonder de inzet van de Klimaatjongeren die massaal de straat opkwamen. Ik vind dat heel positief. Ik wil als Ambassadeur van de Grootouders voor het Klimaat hun dringende vraag naar een leefbare toekomst ondersteunen.
De hittegolf van augustus 2020 was weer zo extreem warm. Ook voor mij als Congolees. In mijn jeugd ging ik in Congo naar school, toen het er meer dan 35 graden was. Maar intussen woon ik al ruim 60 jaar in België en ben ik het hier gewoon geraakt. De hittegolven in België zijn duidelijk veroorzaakt door de klimaatverandering. De eerste jaren dat ik hier was, was dat nog niet het geval. Zoveel hittegolven.
Ik hoor van mijn familie en bekenden in Congo dat ze daar ook veel last hebben van de klimaatverandering. De laatste tijd regent het er veel harder. Dat leidt tot overstromingen. Mensen verdrinken en oogsten worden vernield. Daardoor is er niet genoeg te eten en dreigt de hongersnood. In Congo is de klimaatverstoring op dit ogenblik al veel erger dan hier in België.
De spijtbetuiging van de koning voor het koloniale systeem is goed, maar het is niet genoeg. België heeft veel welvaart opgebouwd dankzij Congo. De Belgen moeten Congo nu helpen het hoofd te bieden aan de klimaatverandering. Als oud-kolonisator van Congo kan België het land bijstaan om duurzame energie op te wekken. Congo heeft heel veel zon. Toch maken 80 à 90 % van de Congolezen hun voedsel nog klaar op een houtvuur. Daarvoor kappen ze bomen en maken ze de lucht in hun woningen ongezond. Als ze zonne-energie gebruiken voor de bereiding van hun voedsel, sparen ze het klimaat en hun longen. Dat is veel gezonder.
De mensen en instanties die de klimaatverandering hebben veroorzaakt moeten veranderen en de overheden moeten hen daartoe dwingen.
Als iedereen helpt, als we alle krachten verzamelen, als we samenwerken, kunnen we de voornaamste gevolgen van de klimaatverstoring tegengaan. Dus ik ben optimistisch. En als Ambassadeur van de Grootouders voor het Klimaat wil ik een klein steentje bijdragen.
Hartelijk welkom, Jean-Jacques Tamba.
Hoe gaat het met Jean Jacques? Ik ken hem al lang door mijnn zus Yo die getapt heeft in ‘de soete naam jesus’. Ik zou hem graag nog eens horen en heb veel liefde voor hem. Lukt dat via deze weg? En doe hem alvast groeten van mij. Heel veel liefs JJ