Jean-PascalvanYpersele_169

Jean-Pascal van Ypersele

De Grootouders zijn bijzonder trots om als hun veertigste ambassadeur niemand minder dan top-klimaatdeskundige Jean-Pascal van Ypersele te mogen verwelkomen. Dat hij de klimaatjongeren een warm hart toedraagt, toonde hij herhaaldelijk. Hij bezorgde hen het o zo nodige wetenschappelijk onderbouwde klimaatplan. Hij was nadrukkelijk aanwezig op de Global Strike manifestatie van 24 mei. Vandaag zijn we fier om hem te verwelkomen als ambassadeur van de Grootouders voor het Klimaat!

“ Het is met enthousiasme dat ik de eer aanvaard om ambassadeur van Grootouders voor het klimaat te worden.

Mijn collega’s klimatologen en ikzelf luiden voortdurend de alarmklok om uit te leggen dat we dringend moeten stoppen met ontbossing en het gebruiken van fossiele brandstoffen. Te weinig wordt er naar ons geluisterd, te weinig wordt er gehandeld. Maar door de atmosfeer te blijven gebruiken als CO² vuilnisbak – en het isolerende deken rond de aarde steeds dikker te maken – zijn we wel hard bezig om de enige solide tak waarop we kunnen zitten in ons zonnestelsel definitief door te zagen. Veel mensen houden nog vast aan oude gewoontes, oude technologieën en de heel treurige foert-filosofie van “Après moi le déluge”. Zolang het mijn tijd maar duurt. “

” Al deze klimaatjongeren, geïnspireerd door Greta Thunberg, Anuna, Kyra en Youth for Climate geven mij hoop, omdat hun vraag aan de volwassenen en de politici duidelijk veel moeilijker af te wijzen is dan een IPCC-rapport.
Daarom heb ik er ook mee ingestemd om medevoorzitter te worden van het panel voor klimaat en duurzaamheid, dat in mei 2019 zijn rapport indiende bij #YouthForClimate. Deze jongeren verdienen onze steun!”

Jean-Pascal van Ypersele

Prof. Dr. Jean-Pascal van Ypersele is fysicus en klimatoloog Gewoon Hoogleraar Klimatologie en Milieuwetenschappen, UCL Vice-voorzitter van VN Klimaatpanel IPCC van 2008 tot 2015 Auteur van “In het oog van de klimaatstorm” @JPvanYpersele

Lees ook zijn brief aan zijn achterkleinkinderen.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .