Artikel Jet van Mierlo

Jet van Mierlo aan het woord over de Grootouders voor het Klimaat in Turnhout

Jet werd door ZITDATZO VZW geïnterviewd. Ze legt uit waarom Grootouders voor het Klimaat zijn opgericht, en met welk doel. Hieronder nemen we het interview integraal over.

Oma en opa spijbelen mee

Duizenden kinderen en jongeren, zogenaamde klimaatspijbelaars zakken elke donderdag weer af naar verschillende steden om te betogen voor een betere toekomst en een ambitieuzer klimaatbeleid. Youth for Climate brengt al wekenlang duizenden jongeren op de been. De minderjarigen krijgen vanaf de eerste dag de steun van hun grootouders. Een groep senioren heeft namelijk een nieuwe beweging opgericht: ‘Grootouders voor het Klimaat’.

Jet van Mierlo is één van de trekkers van de afdeling van deze vereniging te Turnhout. We vroegen haar wat haar en andere grootouders drijft.

Wat doen jullie precies, Jet?

“Wij zijn gewone grootouders, uit alle lagen van de bevolking, die bezorgd zijn over de toekomst van onze kleinkinderen. We willen dan ook de betogende kinderen en jongeren een hart onder de riem steken. Onze aarde is wondermooi en ik wil als oma graag een betere wereld – ook voor de generaties die na ons komen.

Daarom willen we zoveel mogelijk leeftijdsgenoten mee op de kar krijgen. Door onze actie hopen we om samen met de jongeren de druk op de politiek te verhogen. Natuurlijk willen we ook vooral een seintje geven aan de kinderen & jongeren: jullie staan niet alleen.”

lees verder onder de foto

Hoe kijk je naar de kinderen & jongeren die – al dan niet spijbelend – hun stem laten horen?

“Als ik zie hoeveel jonge mensen week na week geëngageerd gaan voor een goede zaak, dan krijg ik daar tranen van in m’n ogen. Ik kan me niet herinneren dat in mijn kindertijd het thema op deze manier door jongeren op de agenda werd geplaatst.

Veel dingen die voor ons vanzelfsprekend waren zullen dat in de toekomst voor onze kleinkinderen niet meer zijn. In de plaats daarvan kunnen zij te maken krijgen met droogte, waterschaarste of overstromingen, meer gezondheidsproblemen door hittestress, voedselconflicten, bosbranden of miljoenen klimaatvluchtelingen.

Het is natuurlijk jammer dat een actie buiten de schooluren niet hetzelfde effect zou hebben en daarom begrijp ik de keuze voor het collectief spijbelen wel. Een leefbare wereld voor onze kleinkinderen, daar wil ik samen met hen dan ook vol voor gaan.”

Met dank aan ZITDATZO.

Meer foto’s over de actie in Turnhout

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .