We zijn verheugd te kunnen melden dat Johan Bonny, bisschop van Antwerpen, Ambassadeur is geworden van Grootouders voor het Klimaat.
Paus Franciscus gaf bij zijn aankondiging van de aanstaande Werelddag voor Grootouders en Senioren in de katholieke kerk, de toelichting dat grootouders de schakel vormen tussen de verschillende generaties, maar dat ze al te vaak worden vergeten. Hun stem is zeer waardevol omdat ze mensen aan hun roots herinnert. Het is belangrijk dat grootouders hun kleinkinderen ontmoeten en omgekeerd.
De datum van de jaarlijkse Werelddag, 25 juli, verwijst naar het patroonsfeest van Joachim en Anna, de ouders van Maria, dus de grootouders van Jezus.
In 2015 publiceerde paus Franciscus al zijn spraakmakende encycliek Laudato Si’, waarvan de naam verwijst naar de eerste coupletten van het Zonnelied van Sint Franciscus van Assisi. Ecologie, rechtvaardigheid en vrede vormen één geheel, dat is samengevat de boodschap van de encycliek. ‘Integrale ecologie’ en ‘integrale ontwikkeling’ zijn de sleutels voor een wereld met toekomst. Die visie wordt voluit ondersteund en uitgedragen door Ecokerk, dat in opdracht van de bisschoppen probeert om de ommekeer naar een duurzame wereld in de praktijk te realiseren. In het najaar riep Ecokerk concreet op om vrucht- of fruitbomen te planten en ze een bordje om te hangen met een citaat uit Laudato Sí. Ecokerk gaf als suggestie: “Iedere gemeenschap heeft de plicht om de aarde te beschermen en haar vruchtbaarheid voor toekomstige generaties te verzekeren” (Laudato Sí 67) en “De aarde is een gemeenschappelijk erfgoed waarvan de vruchten allen ten goede moeten komen.” (Laudato Sí 93)
Beide hoopvolle signalen zijn Mgr. Bonny, bisschop van Antwerpen, zeker niet ontgaan. Hij verklaarde zich dan ook graag bereid om ambassadeur te worden voor de Grootouders voor het Klimaat en koos als motivering een ander inspirerend citaat uit Laudato Sí. U vindt hier zijn motivering:
Onze leefomgeving, deze wereld, hebben we ontvangen van onze voorouders. Het is de taak van iedere generatie om ze in dezelfde, maar bij voorkeur in een betere, staat door te geven aan een volgende generatie. Iedere generatie is een verantwoordelijke schakel in deze ketting. “Wijzelf zijn de eerste belanghebbenden om een bewoonbare planeet na te laten aan de mensheid die na ons komt” (Laudato Si, 160.).
Welkom, Mgr. Bonny!
Reactie toevoegen