John Vandaele, redacteur bij MO*, is nu Ambassadeur voor Grootouders voor het klimaat.
John Vandaele heeft als freelancejournalist voor vele Vlaamse media geschreven, op zoek naar de samenhang tussen economie, politiek, ecologie en sociale kwesties. De wereld is één: het heeft geen zin de wereld in stukjes te hakken.
Hij schreef ook, alleen of samen met anderen, zeven boeken, waaronder Het recht van de rijkste, De stille dood van het neoliberalisme, Het mondiale uitzendkantoor en het Alfabet van onze Tijd.
John Vandaele is nauw betrokken bij de Buren van de Abdij, een burenvereniging die de Gentse Sint-Baafsabdij openhoudt en er concerten en gesprekken organiseert. Het historische gebouw wordt daardoor motor van meer samenhang in een redelijk “diverse” wijk van Gent.
Hij werkte ook mee aan de oprichting van de Gentse energiecoöperatie EnerGent.
Dit is zijn motivatietekst.
Waarom Grootouders voor het Klimaat een goed idee zijn
Als de jongeren op straat komen voor een beter klimaatbeleid, dan is het goed dat de grootouders, de mensen met al die jaren ervaring op hun teller, hen tegemoet treden. Kwestie van hun ervaring, kennis van zaken (en emotionele steun) toe te voegen aan het enthousiasme en het out-of-the-box-denken van de jonkies.
Maar het is evenzeer omdat die jongeren eigenlijk voortbouwen aan een missie die de grootouders mee op de rails hebben gezet: de generaties die jong waren in de jaren zestig en zeventig van de 20ste eeuw stampten de milieubeweging uit de grond. Waar toen vooral gevochten werd tegen meer plaatselijke milieuvervuiling van lucht en water, worstelt de mensheid nu met globale milieuproblemen zoals klimaatverandering. Die uitdaging is zo groot dat we allemaal aan de slag moeten.
Ouder zijn, is geen reden om aan de kant te blijven staan. Integendeel. En er is natuurlijk ook de vreugde van samenwerking tussen jong en oud.
Hartelijk welkom, John Vandaele !
Sterke motivatie John; je bent een stevige aanwinst; erg welkom!
Welkom John, héél blj met jou erbij! In mijn ogen blijf jij wel een jonkie hoor, niet bepaald een grootouder maar wij denken allebei globaal en intergenerationeel heerlijk toch..