Joke van Leeuwen

Joke van Leeuwen

Joke van Leeuwen is een opmerkelijk veelzijdige creatieve dame en ‘Nederbelg’. Ze schrijft boeken voor kinderen en volwassenen, is dichter, tekenaar en performer. Voor haar werk werd ze veelvuldig bekroond. In 2008-09 was ze twee jaar lang stadsdichter van Antwerpen, in 2015-16 Dichter der Nederlanden. Haar recentste en veel geprezen roman is ‘Hier’ (2018). In 2019 verscheen een nieuwe bundel kindergedichten ‘Hee daar mijn twee voeten’ en het lange gedicht voor volwassenen ‘Levenslust, een gedicht’.

Joke van Leeuwen stemde er ook graag mee in om ambassadeur te worden voor de Grootouders voor het Klimaat.

“Al ben ik geen grootmoeder, ik heb wel regelmatig contact met de jongere generaties en kom graag op voor hun en onze toekomst. Al decennialang weten we dat er krachtige maatregelen genomen moeten worden omdat de klimaatproblemen beduidend groter worden, vooral in gebieden waar al meer armoede heerst. Daarom is het zo positief dat over grenzen en generaties heen zoveel mensen opstaan.

Ook ik liep mee in de klimaatmarsen. Maar, behalve dat we zelf wat kunnen doen, is het van groot belang dat onze stemmen écht gehoord worden door politici die maatregelen kunnen nemen, opdat ze dat ook werkelijk moedig durven doen. Terwijl het kapitalisme en consumentisme is doorgeslagen, zijn er weer jonge mensen die niet meedobberen, maar hun stem laten horen. Het is goed dat hun grootouders en alle anderen van hun generatie volop solidair met hen zijn.” 

Joke van Leeuwen


Foto Joke Van Leeuwen: bewerking (uitsnede van) foto Michiel Hendryckx (CC BY-SA 3.0)

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .