Oceanen uitgelicht AA

Jong en oud op de been voor Ocean Strike

De eerste klimaatmars van het jaar zit erop! Een dikke duizend betogers daagden vandaag op in Brussel. De druipende pinguïns van Greenpeace, sympathieke zeewezens, een zee van borden met slogans, een groep enthousiaste muzikanten en de prachtige zon, ze gaven de betoging een gemoedelijk en feestelijk tintje.

Kinderen, van school geplukt door hun ouders, deden mee. Teachers, Youth, Workers en Scientists for Climate stapten mee op. Behoorlijk wat jongeren lieten zich niet afschrikken door de dreigementen van hun minister. Integendeel.

Bij het begin en op het einde van de betoging legden ze uit wat er met de oceanen fout loopt. Zeeën warmen op en houden een pak minder zuurstof vast dan voorheen. Dat is niet goed voor plankton en het hele ecosysteem van de oceanen. Poolijs smelt, de zeespiegel stijgt. En dan is en nog de plastic soep waarin zeedieren zich verslikken. Bovendien capteren warmere oceanen minder CO2, dat dus in de atmosfeer blijft. Genoeg redenen om dringend actie te vragen.

De Grootouders waren heel zichtbaar aanwezig. Ze omringden de jongeren en juichten hen enthousiast toe. Eén heel bijzondere senior stal de show. Met z’n 96 jaar was hij apart van Gent naar Brussel te komen om zijn grote bezorgdheid te uiten over de toekomst van zijn achterkleinkinderen! Voor zoveel verantwoordelijkheidszin doen de Grootouders hun hoed af! Lang leve de overgrootouders voor het klimaat!

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .